Voor 2e dag op rij opnieuw bijna 7000 nieuwe coronabesmettingen in Israël

Politie roadblock in Tel Aviv. Screenshot Channel 13

Voor de tweede dag op rij heeft Israël opnieuw te maken met een hoog aantal coronabesmettingen. In de afgelopen 24 uur zijn er 6808 nieuwe besmettingen bij gekomen. Verontrustend is dat het aantal positief geteste personen 12, 9% bedraagt.

Dit is de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe coronapatiënten tegen de 7000 loopt, en komt nadat de regering heeft bekend gemaakt dat het land vanaf vrijdag 14.00 uur voor twee weken op lockdown gaat waarbij de bewegingsvrijheid enorm beperkt wordt.

Woensdag zijn er 54.364 mensen getest waarbij 12,9% procent bleek te zijn. Dit hoge percentage baart alle experts zorgen en is nog steeds stijgende.

Van de 56.901 actieve besmettingen verkeren er 667 in ernstige toestand, waarvan 164 op de beademing zijn aangesloten, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Nog eens 248 verkeren in een matige toestand, terwijl de rest milde of soms helemaal geen symptomen vertoont.

Terwijl de kritiek op premier Netanyahu aanzwelt, nog slechts 27% vertrouwen heeft in zijn aanpak, en 70% vind dat er vanuit een soort paniek gehandeld wordt omdat de resultaten van de 1 week geleden maatregelen nog niet bekend zijn, komt er kritiek vanuit de ziekenhuiswereld.

Prof. Zeev Rotstein, CEO van Hadassah Hospital, zei donderdag in een interview met Ynet dat hij vindt dat er een onderzoekscommissie moet worden ingesteld die moet onderzoeken hoe de coronavirus pandemie is aangepakt, vanwege het buitengewoon gebrekkige beheer van de pandemie door de overheid.

“Waarom hebben we ons niet voorbereid? Waarom werden ziekenhuizen verwaarloosd? Waarom zijn er sinds mei dit jaar slechts 19 ziekenhuisbedden bijgekomen? Waarom werkten we niet volgens een ordelijk programma? Waarom zijn we zeven maanden na het uitbreken van deze vreselijke epidemie nog steeds niet in staat om voldoende laboratoriumtests te doen om de epidemie te stoppen?” zei prof. Rotstein, “er zijn tot nu toe veel vragen onbeantwoord gebleven.”

Inmiddels heeft het Rambam ziekenhuis in Haifa, een van de grootste ziekenhuizen van het land, bekend gemaakt de ondergrondse parkeergarage te hebben ingericht als coronavirus afdeling, omdat het de toeloop van nieuwe patiënten niet meer aankan.

De situatie is zo slecht dat veel ziekenhuizen in het land geen nieuwe patiënten meer kunnen opnemen omdat ze op 200% van hun capaciteit zitten, en ambulances soms uren moeten rijden om een ziekenhuis te vinden waar nog een plek vrij is.

Het is dan ook niet gek dat er nog maar weinigen in Israël te vinden zijn die de woorden van premier Netanyahu geloven toen hij woensdagavond zei :” ik vecht voor de gezondheid van de inwoners van Israël”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!