Slechts 27% van de Israëlische bevolking vertrouwt Netanyahu in strijd tegen het coronavirus

Premier Netanyahu. Foto GPO

Terwijl in april nog 57,5% van de Israëliërs Netanyahu vertrouwde in zijn aanpak van het coronavirus, is dat nu volgens een peiling van het Israel Democracy Institute gedaald tot 27%

Niet alleen vertrouwt het overgrote deel van de bevolking Netanyahu niet meer in zijn aanpak van het coronavirus, slechts 48% van de Joodse Israëliërs en 28% van de Arabische Israëliërs zijn nog optimistisch over het herstel van het land vergeleken met respectievelijk 72% en 69% in april.

In april zei 62% van de Israëliërs ook dat ze de toenmalige beperkingen van de regering ‘gepast’ vonden, terwijl 25% zei dat ze ‘te mild’ waren. Slechts 10% zei dat ze “te streng” waren.

In de laatste studie zei slechts 32,5% dat de nieuwe beperkingen “passend” zijn, 29% zei dat ze “te mild” waren en 30% zei dat ze “te streng” waren.

Ook het vertrouwen in de nieuwe coronavirus-tsaar van de regering, Ronni Gamzu, is sinds zijn benoeming gedaald, zij het met een veel kleinere hoeveelheid dan in het geval van Netanyahu, van 59,5% vorige maand naar 51%.

Bijna twee derde van de Israëliërs, 61%, zegt bang te zijn voor hun economische toekomst, met hogere percentages onder Israëliërs met een laag inkomen (71%) dan met een hoog inkomen (47%).

Aan de vooravond van Jom Kippoer, Grote Verzoendag, werd aan joodse Israëliërs gevraagd of ze van plan naar een synagoge te gaan.

Vorig jaar zei 54% ja en 39% nee. Die cijfers zijn nu omgekeerd vanwege het coronavirus: slechts 34% zegt naar een synagoge te gaan op Jom Kippoer en 61% zegt dat ze dat niet zullen doen.

Vandaag beslist trouwens de regering of synagogen op Jom Kippur dicht gaan en gebedsdiensten in de openlucht moeten plaatsvinden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!