Israëls procureur-generaal: ‘Netanyahu moet bij belangenverstrengeling aftreden’

Screenshot Channel 12 nieuws

In een uitgelekte opname van een interview met de krant ‘Mispacha’, zei de proceureur-generaal van Israël, Avichai Mendelblit, ‘dat hij kan bepalen dat premier Benjamin Netanyahu, die is aangeklaagd wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, wettelijk verplicht is om af treden als premier‘.

“Er is de aangeklaagde Mr. Benjamin Netanyahu en er is de premier van Israël Benjamin Netanyahu, dat is niet hetzelfde”, zei hij in een opgenomen interview in het inmiddels door Channel 12 Nieuws uitgezonden interview.

“Als je dingen door elkaar haalt en je regeringsmacht als premier gebruikt om je strafzaak te beïnvloeden, dan begint het een serieus probleem te worden. Hoe gaan we om met dit probleem? Als het echt onmogelijk is om ermee om te gaan, zou het kunnen zijn dat we hem moeten adviseren om af te treden.”

Toen hem werd gevraagd wanneer hij zou weten of het nodig was dat Netanyahu moet aftreden, antwoordde hij: “Het is geen wiskunde, ik heb geen haast en ik probeer heel attent en kalm te zijn, en elke keer tel ik tot duizend en niet tot tien”.

De procureur-generaal zei in het interview ook dat “zij momenteel onderhandelen om een ​​belangenconflictregeling met Netanyahu op te stellen over manier waarop de premier zijn regeringsmacht kan gebruiken”.

“Hij bewijst mij geen enkele dienst”, zei Mandelblit over Netanyahu, “ik accepteer niet dat hij komt en zegt: ‘Ik zal vrijwillig beperkingen op mij nemen’, nee. Je moet beperkingen op je nemen, dit is ook wat het Hooggerechtshof zei in zijn uitspraak.”

Mendelblit voegde eraan toe: “Ik ben niet onschuldig noch naïef, en het is mij duidelijk dat het niet 100% zal zijn, maar we hebben wel de verklaring nodig dat hij bijvoorbeeld niet betrokken is bij benoemingen in het wetshandhavingssysteem, of in het aanpassen van de wetgeving op basis van zijn persoonlijk belang. Als hij zijn regeringsmacht gebruikt, mag dat niet gebeuren. ‘

Mandelblit voegde eraan toe dat hij bedroefd was omdat hij de aanklacht tegen Netanyahu moest indienen. ” Mijn hart doet echt pijn, elke dag word ik wakker en mijn hart doet pijn”, zei hij op in opname. “Aan de andere kant, dit is mijn plicht jegens het volk van Israël. Ik zal niet toegeven aan corruptie.”

De procureur-generaal ging ook in op de beweringen van Netanyahu dat de openbare aanklager de zaken tegen hem verzonnen had, door te beweren dat “zaken waren aangepast en dat ‘er niets is omdat er niets is met al deze verklaringen, laten we kijken,” hij zei. “De rechtbank zal beslissen en we zullen zien wat de beslissing zal zijn. Ik respecteer elke beslissing, uiteindelijk is het de rechtbank.”

Mandelblit voegde er ook aan toe dat naar zijn mening momenteel, met het bewijs wat er is, “er een redelijke kans is op een veroordeling van Netanyahu.”

De procureur-generaal zei dat hij verzocht heeft om het Netanyahu-proces snel te laten plaatsvinden, vooral in het licht van de aantijgingen door de premier.

“Het volk van Israël heeft een snelle beslissing over deze kwestie nodig. Het is niet mogelijk om het over vijf jaar uit te smeren, het zal erg slecht zijn als het vijf jaar duurt. Het moet dag in dag uit worden gedaan om het zo snel als mogelijk af te maken.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!