Knesset benoemt speciale coördinator voor het ICC in Den Haag

Michal Cotler-Wunsh. Screenshot Twitter

De Knesset heeft een speciale coördinator aangewezen voor kwesties die verband houden met het Internationaal Strafhof, in afwachting van het verwachte besluit van het ICC in Den Haag om Israëlische soldaten te onderzoeken voor oorlogsmisdaden.

Knesset-voorzitter Yariv Levin heeft Knesset lid Michal Cotler-Wunsh (Blauw en Wit), de dochter van de voormalige Canadese minister van Justitie Irwin Cotler, voor de baan benoemt. “Zij zal werken met collega’s in parlementen over wereld en naar Den Haag reizen om relevante ‘spelers’ in het proces te ontmoeten”, zegt haar bureau in een verklaring.

“Het besluit van de voorzitter van de Knesset erkent de noodzaak van een parlementaire vertegenwoordiging bij het ICC om deel te nemen aan de internationale dialoog en om de dubbele maatstaven van het Hof tegen de staat Israël aan te pakken”, zegt Cotler-Wunsh. “In mijn hoedanigheid van officiële vertegenwoordiger van de Knesset bij het ICC, zal ik ervoor zorgen dat de taal van de rechten en het internationaal recht worden gebruikt, zodat Israël kan opstaan ​​uit de rol van de beschuldigde.”

De officier van justitie van het ICC, Fatou Bensouda, wil een onderzoek beginnen naar mogelijke oorlogsmisdaden begaan in de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem, maar vroeg een kamer van vooronderzoek om te beslissen of de rechtbank jurisdictie heeft over deze gebieden. De drie rechters van de kamer hebben geen deadline om hun uitspraak te doen, maar zullen dit naar verwachting in de komende dagen of weken doen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)