DP World uit Dubai gaat samenwerken met Israel Shipyards

Foto DP World

De in Dubai gevestigde logistieke en maritieme dienstverlener DP World (Dubai Ports World) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Israel Shipyards Ltd, eigendom van Shlomi Fogel, Sami Katsav, the Shmeltzer family and the Gold Bond Group. De bedoeling is dat ze gezamenlijk een bod gaan uitbrengen op de oude haven van Haifa die wordt geprivatiseerd.

De overeenkomst is enkele dagen geleden getekend tijdens een bezoek van Fogel aan Dubai. Bronnen uit de industrie zijn volgens Globes van mening dat de twee bedrijven zich gezamenlijk zullen inschrijven in de aanbesteding voor de privatisering van de haven van Haifa. Dit zal de eerste keer zijn dat een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) deelneemt aan een officiële overheidsopdracht in Israël.

Dubai Ports World werd in 2005 onder leiding van voorzitter en CEO Sultan Ahmed Bin Sulayem opgericht en is nu een van de grootste logistieke maritieme bedrijven ter wereld. De bron van zijn zakelijke kracht is de haven van Jebel Ali in het westen van Dubai, een van de grootste vrachthavens in het Midden-Oosten en tevens een vrijhandelszone.

DP World behandelt jaarlijks 70 miljoen containers, en laadt en lost honderdduizenden voertuigen. Behalve in Dubai beheert het 82 zeehaventerminals in 40 landen. In 2019 bedroeg de omzet $ 7,68 miljard en boekte het een nettowinst van $ 1,34 miljard. In de eerste helft van 2020 steeg de omzet dankzij recente acquisities met 18% tot $ 4,07 miljard. DP World heeft belangen in vele infrastructuur- en maritieme dienstverleners over de hele wereld.

Fogel, die ook eigenaar is van Ampa Capital, waarvan hij voorzitter is, en andere investeringen heeft, heeft uitgebreide connecties in de Arabische wereld, en is een van de Israëlische zakenmensen die momenteel snel vooruitgang boekt met samenwerkingsovereenkomsten met de VAE. Hij zei onlangs dat hij van plan was om twee zeeroutes van de VAE naar Eilat op te zetten. Een paar dagen geleden zei minister van Transport Miri Regev op een officieel evenement dat er al twee VAE-bedrijven waren die belangstelling hadden getoond om de oude haven van Haifa van de staat te kopen.

Israel Shipyards heeft onlangs 340 miljoen Shekel opgehaald in ruil voor 20% van haar aandelen. Het heeft drie hoofdactiviteiten: scheepsbouw; havenactiviteiten; en cement.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)