Minister Aryeh Deri: ‘lockdown Israël onvermijdelijk’

Minister Aryeh Deri van Binnelandse Zaken. Screenshot Knesset tv

Nadat op vrijdag 2613 nieuwe besmettingen zijn gemeld en op zaterdag 2349 heeft minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri, tijdens een interview televisie gezegd dat ‘een algehele afsluiting van Israël tijdens de komende Joodse Feestdagen onvermijdelijk is’.

Er liggen 439 met het coronavirus besmette patiënten in ernstige toestand in het ziekenhuis, waarvan 128 aan de beademing.

Het dodental is inmiddels gestegen tot 1007 waardoor Israël het 49ste land is met meer dan duizend doden.

Israël heeft nu het hoogste aantal dagelijkse nieuwe coronavirus infecties per hoofd van de bevolking ter wereld, blijkt uit cijfers van de Israëlische televisie op donderdag over de week tot 2 september. Daarnaast blijkt uit de tests dat 9,4% van de geteste personen besmet is met coronavirus.

Uit cijfers die weerden getoond door de tv kanalen 12 en 13 blijkt volgens de Johns Hopkins University, dat Israël gemiddeld 199,3 nieuwe gevallen per dag per 1 miljoen inwoners heeft.

Minister Deri van Binnenlandse zaken zei in een interview op Channel 12 zaterdagavond dat “de regering later deze week zal besluiten tot een algehele afsluiting van het land tijdens de komende Joodse feestdagen”.

Hij sprak zich uit tegen de afsluiting van 33 zogenoemde ‘rode steden’ vanaf maandag, omdat “niemand is erin geslaagd de cijfers met een andere methode te verlagen”, vertelde Deri, die de ultraorthodoxe Shas-partij leidt, aan Channel 12 News.

De lokale lockdowns, die maandag beginnen, maken deel uit van het zogenaamde ‘verkeerslicht’-plan van coronavirus-tsaar professor Gamzu. Met het plan wordt onderscheid gemaakt tussen gebieden op basis van hun besmettingspercentages per hoofd van de bevolking. Veel van de plaatsen waar de nieuwe beperkingen van kracht zullen worden, zijn overwegend Arabisch en -ultraorthodox.

Volgens Deri is het plan geen remedie maar slechts een hulpmiddel om te proberen het hoge aantal besmettingen terug te dringen, tot nu toe echter zonder resultaat.

Komende donderdag zal het coronavirus kabinet besluiten of Israël geheel op slot zal gaan tijdens de Joodse feestdagen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)