Na druk ultraorthodoxe leiders beslissing afsluiting teruggedraaid

Premier Netanyahu met minister Litzman (l) en minister Deri (r). Foto GPO

Na druk van ultraorthodoxe leiders op premier Netanyahu met als dreigement een politieke crisis is de beslissing om ongeveer 40 steden met een hoge besmettingsgraad volledig af te sluiten teruggedraaid. Er wordt nu een nachtelijke afsluiting ingesteld van 19.00 uur tot 5 uur in de ochtend.

Eerder was het coronavirus kabinet akkoord gegaan met een plan dat was opgesteld door de virus-tsaar van de regering, prof.Ronni Gamzu, om nieuwe lockdowns op te leggen aan 40 gemeenten, waaronder de Arabische steden Umm al-Fahm, Tira en Kfar Qassem, en de Haredi-steden in Elad, Bnei Brak, Beitar Illit en Emmanuel.

Maar geconfronteerd met de vernietigende reactie van ultraorthodoxe leiders en burgemeesters waarbij werd gedreigd zich niet aan de opdrachten van de regering te houden en een politieke crisis in het vooruitzicht werd gesteld, haalde premier Netanyahu bakzeil.

De nieuwe regels die vandaag gelden zijn dat in 40 steden en dorpen met hoge besmettingspercentages de mensen die daar wonen, tussen 19.00 uur en 05.00 uur hun huis niet mogen verlaten en niet-essentiële bedrijven om 19.00 uur hun deuren moeten sluiten. Hoewel er geen beperkingen gelden voor het in- en uitgaan van de gebieden. De scholen in deze gebieden blijven voorlopig gesloten.

Er werd bij gezegd dat ‘deze beslissing niet uitsluit dat sommige steden of mogelijk zelfs het hele land vanaf Rosj Hasjana volledig worden afgesloten.

Litzman en ook Deri zeiden in tv interviews dat “Netanyahu hen beloofde dat zelfs als een lockdown wordt opgelegd tijdens Rosj Hasjanah en Jom Kipoer synagogen open zullen blijven voor gelovigen”.

Volgens het Israëlische nieuwskanaal 12 overweegt de Nationale Veiligheidsraad de Tempelberg te sluiten voor gelovigen omdat bijeenkomsten op de site het virus hebben verspreid. Zo’n sluiting zou echter tot gewelddadige protesten van de Palestijnen kunnen leiden.

Reactie van het Israëlische publiek laat zien dat de regering haar geloofwaardigheid heeft verloren. De meeste mensen zeggen namelijk zelf te bepalen welke regels ze hanteren om niet met het virus besmet te raken in plaats van het zig-zag beleid van de regering op te volgen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)