Professor Gamzu: Lockdown is strenger dan ik had voorgesteld

Professor Ronnie Gamzu. Foto GPO

Professor Ronnie Gamzu, de door de regering aangestelde ‘coronavirus-tsaar’, herhaalde donderdag zijn verzet tegen de nieuwe lockdown-beperkingen die vandaag van kracht zijn gegaan en zegt dat de economische schade “enorm” zal zijn.

De strikte maatregelen die tijdens de lockdown gelden houden o.a. in dat bijna alle bedrijven zullen worden gesloten, gebeden en demonstraties grotendeels worden ingeperkt, het openbaar vervoer drastisch teruggeschroefd wordt en Israëli’s niet verder dan 1 km van huis mogen.

“Het is duidelijk dat als je het land strakker vergrendelt, je de infectiegraad aanzienlijk vertraagt, maar de economische kosten zijn enorm”, zegt Gamzu. “Toch heeft de overheid de bevoegdheid om dit te doen. De regering de beslissing na een zorgvuldige afweging, en als ze besluiten tot een strengere lockdown, is dat oké. Daar gaan we mee akkoord. Het zal infecties helpen stoppen.”

“Ik raadde een lichte aanscherping van de sinds 18 september bestaande lockdown aan, maar de regering besliste anders en dat moet ik respecteren”, zei Gamzu donderdag tijdens een tour langs de door het virus getroffen corona-brandhaarden in Jeruzalem, waar hij bij de begeleidende verslaggevers klaagde dat bijna niemand een monddkapje droeg.

“Het ziektecijfer is zeer zorgwekkend. We hadden misschien minder streng in lockdown kunnen gaan, maar het is oké dat de regering deze beslissing heeft genomen. Het is een waarschuwing voor het publiek. Als de regering het punt bereikt waarop ze zo’n hermetisch sluiting van alle handel en economische activiteit oplegt, zou dat iets moeten zeggen over hoe wijdverbreid de infecties zijn geworden,” voegde Gamzu eraan toe.

Gamzu, een arts en CEO van het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv, vertelde naar verluidt het kabinet dat hij “niet geloofde dat een volledige blokkering van de economie gerechtvaardigd was”, maar dat hij “een 50% reductie in de economische activiteit die de sociale contacten drastisch zou verminderen, terwijl de gedeeltelijke vergrendeling langer zou duren.” Gamzu zegt te hebben aanbevolen de lockdown lokaal aan te scherpen en niet het hele land af te sluiten, zei hij tegen verslaggevers na de kabinetsvergadering van donderdagochtend.

Maar premier Benjamin Netanyahu was het daar niet mee eens, zeiden functionarissen, en wilde een alomvattende en onmiddellijke lockdown om de infectiegraad snel drastisch te verlagen. Netanyahu voerde in het kabinet aan dat de komende feestdagen – Jom Kippoer begint op zondagavond en de achtdaagse Soekot-vakantie begint op 2 oktober – periodes zijn waarin de meeste Israëli’s in ieder geval niet zullen werken. Het opleggen van een lockdown gedurende die periode is minder schadelijk voor de economie dan na de vakantie, aldus Gamzu.

“Gedurende mijn hele carrière waren er vaak momenten waarop ik niet deed wat de professionals eisten, en ik bleek 100 procent gelijk te hebben”, aldus Netanyahu tegen Hebreeuwse media.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)