Stevige kritiek Bennett en Lapid: ‘Israël is geen functionerend land’

Naftali Bennett. Screenshot YouTube

Oppositie leiders Naftali Bennett van de rechtse Yamina partij en Yair Lapid van de centrum partij Yesh Atid, hebben grote kritiek geleverd op de aanpak van premier Netanyahu van de coronavirus pandemie. Volgens Bennett is Netanyahu teveel afgeleid ‘door andere zaken’. Lapid is van mening dat ‘Israël geen functionerend land meer is’.

Naftali Bennett, wiens nationaal-religieuze Yamina-partij in de peilingen blijft stijgen te midden van zijn kritiek op de regering, hekelde de premier omdat hij de schuld voor de situatie aan iedereen in Israël geeft, behalve aan zichzelf.

“We bevinden ons op het hoogtepunt van de meest ernstige crisis die Israël ooit heeft meegemaakt en de premier zegt dat het de schuld is van alles en iedereen maar neemt zelf geen verantwoordelijkheid”, zei Bennett.

“Het is een gebrek aan leiderschap”, zei hij. “En dan stuurt hij zijn boodschappers overal naar toe om anderen de schuld te geven .”

Als voorbeeld noemde Bennett de capaciteit van de ziekenhuizen. “Ondanks alle beloften zijn er sinds mei slechts 19 ziekenhuisbedden in het hele land bijgekomen”.

Nu ziekenhuizen in het hele land overlopen met coronavirus patiënten moet de IDF veldhospitalen gaan neerzetten.

Bennett viel de premier aan en zei dat hij was afgeleid van het omgaan met de pandemie.

“Ik herinner me geen enkele leider in oorlogstijd – niet Begin, niet Eshkol, niet Golda die zich met andere kwesties bezighield,” zei Bennett, de voormalige premiers noemend.

Netanyahu is onder vuur komen te liggen voor zijn zigzag beleid tegen de pandemie, terwijl hij is aangeklaagd wegens beschuldigingen van corruptie, en voor het reizen naar de Verenigde Staten voor het ondertekenen van overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein op een moment dat het land op weg was naar een tweede nationale lockdown.

Volgens Yair Lapid, hebben de acties van de regering het publiek van hun recht beroofd om in een normaal functionerende staat te leven.

“Ze hebben ons het recht ontnomen om in een functionerend land te leven, met een functionerende regering en een functionerende premier. We verdienen meer, ‘zei Lapid.

Naast aanvallen van wetgevers heeft Netanyahu wekenlang te maken gehad met openbare protesten tegen zijn leiderschap en de aanpak van de coronacrisis.

Ook vanuit de bevolking komst steeds meer kritiek op Netanyahu. Ouders kunnen niet werken omdat er geen opvang is voor hun kinderen terwijl yeshiva’s open blijven omdat Netanyahu zijn ultraorthodoxe coalitiepartners tegemoet wil komen.

Daarnaast loopt het aantal werklozen met een kleine 30.000 per dag op, het aantal failliete bedrijven neemt dagelijks toe, terwijl adviezen van experts in de wind worden geslagen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)