Sacha Baron Cohen speelt Abbie Hoffman in nieuwe Netflix film

Scene uit de film “The Trial of the Chicago 7” met Sacha Baron Cahen (R). Foto Netflix via JTA

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht kon de timing niet beter zijn voor de nieuwste film van Aaron Sorkin, “The Trial of the Chicago 7.” De film van de maker van “West Wing” is vanaf 16 oktober op Netflix te zien, en gaat over de Joodse anti-oorlogsactivist Abbie Hoffman, die samen met zes anderen werd berecht wegens samenzwering en het aanzetten tot oproer vanwege hun rol in de protesten tijdens de Democratische Nationale Conventie in 1968.

Niemand minder dan de joodse acteur Sacha Baron Cohen speelt de rol van Abbie Hoffman. Het is zijn tweede super-joodse dramatische rol voor de streamingdienst na het spelen van de Israëlische spion Eli Cohen in de miniserie ‘The Spy’ van 2018.

De eerste teaser-trailer voor de film ging deze week in première, en het voelt zo actueel en vertrouwd aan als het de gebeurtenissen van meer dan 50 jaar geleden laat zien.

Vooral bekend zijn de fragmenten van scènes uit anti-oorlogsprotesten, die leidden tot een gewelddadige confrontatie tussen de demonstranten en wetshandhavers, waaronder de politie en de Nationale Garde. “De hele wereld kijkt toe”, horen we een menigte zingen. Een bord met Black Power-vuisten waarop staat: “Een aanval op een van ons is een aanval op ons allemaal” lijkt afkomstig te kunnen zijn van een van de Black Lives Matter-protesten van de afgelopen maanden.

De beelden doen beseffen dat Amerika al erg lang met dit soort rellen te maken heeft, ondanks het feit dat er sinds die tijd erg veel is verbeterd in de Verenigde Staten. Wel zijn de kapsels en de outfits natuurlijk anders, plus het feit dat niemand een mobiele telefoon heeft.

Cohen is perfect als Hoffman met zijn weerbarstige, gekrulde manen en een Oostkust accent. De acteur staat tenslotte bekend om zijn meeslepende, overdreven satire, terwijl Hoffman bekend stond om zijn theatrale stijl en komische methoden voor zijn anti-oorlogsactivisme.

Als beruchte anti-oorlogsactivist kwam Hoffman regelmatig in aanraking met de wet en zat hij zeven jaar ondergedoken om de autoriteiten te ontwijken.

Hoffman was van joodse afkomst. In veel fascinerende online interviews kun je Hoffman horen praten over hoe hij “hum hum” zong in plaats van “Jesus” in kerstliederen tijdens het bijwonen van de kerstviering op de prestigieuze kostschool in Worcester Academy in Massachusetts. (“Ze waren net begonnen Joden binnen te laten”, zei hij.)

Maar misschien laat de beste Joodse videoclip van Hoffman zien hoe hij gefilte vis maakt en een verhaal vertelt over hoe hij de Joodse lekkernij maakte voor de legendarische auteur en kinderarts Dr. Benjamin Spock:

Of we gefilte fish zullen zien in een scène in “The Trial of the Chicago 7” is nog niet bekend, maar we kunnen er op hopen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)