Voorlopig laatste demonstratie in Israël, waaronder 500.000 ‘online demonstranten’

Premier Netanyahu. Foto GPO

Zaterdagavond vond voorlopig de laatste demonstratie tegen het beleid van premier Netanyahu plaats in Jeruzalem en tientallen andere steden in Israël, nu naar verwachting komende dinsdag de Knesset alsnog demonstraties zal gaan verbieden gedurende de lockdown. Ondertussen blijven de besmettingscijfers in het land stijgen. Tegelijkertijd wordt de roep groter om een commissie op te richten die het falen van de regering te onderzoeken in de strijd tegen het coronavirus.

Ruim 16.000 mensen hadden zich opnieuw in Jeruzalem verzameld om te demonstreren tegen premier Netanyahu, nu de Knesset er vrijdag niet in was geslaagd een formule te vinden om demonstraties te verbieden zolang Israël in lockdown is.

Daarnaast vonden er in tientallen steden verspreid over het land, ook demonstraties plaats op pleinen, verkeersknooppunten en bruggen over de snelwegen.

Verwacht wordt dat komende dinsdag de Knesset demonstraties voorlopig zal gaan verbieden, in ieder geval voor de periode dat er strikte beperkte maatregelen in het land gelden.

De wet die het recht demonstraties toestaat, ongeacht de situatie in het land moet daarvoor worden aangepast.

Een virtuele online demonstratie via Facebook, Twitter en andere social media kanalen trok minstens 500.000 bezoekers bleek uit tellingen.

De online demonstratie is hier terug te kijken.

De grootste klacht van de demonstranten, online alsook in de straten van Jeruzalem, is het beleid van de regering Netanyahu in de strijd tegen het coronavirus.

Het verwijt is dat de regering ondanks de vele beloften na de succesvolle strijd tegen de eerste virus pandemie, niets van die beloften is nagekomen en niet heeft gezorgd voor uitbreiding ziekenhuisbedden (er zijn er slechts 19 bijgekomen), onvoldoende personeel heeft aangenomen om de duizenden nieuwe beademingstoestellen te bedienen, en de economie, scholen, en universiteiten te snel heeft geopend na de eerste virus golf.

Premier Netanyahu, die donderdagavond in een tv toespraak had gezegd “op zijn eigen gevoel af te gaan bij het nemen van beslissingen”, gaf in een korte video op zijn social media account toe dat er fouten waren gemaakt, maar niet door hem.

“Hebben we in het verleden fouten gemaakt? Natuurlijk”, zei Netanyahu in een Hebreeuwse video die door zijn kantoor werd vrijgegeven. “De opening van evenementenhallen was te snel. Misschien was ook de opening van het hele schoolsysteem te snel, ‘zei hij.

Daarna wees met de vinger naar experts die volgens hem hadden geadviseerd om de economie meteen open te stellen, de Knesset die een aantal regeringsbesluiten had vernietigd of bijgesteld, de toenmalige minister van onderwijs die de scholen te snel had geopend en de media die, zoals hij dat noemde “had bijgedragen aan de publieke apathie door de reactie op de pandemie als overdreven af ​​te schilderen.”

Netanyahu sloot zijn korte toespraak af door te zeggen dat “dat Israël geen andere keus had dan terug te gaan naar een volledige afsluiting, en hij drong er bij de mensen op aan niet naar de synagogen te gaan tijdens Jom Kippur”.

Ondertussen wordt de roep om een commissie van onderzoek in te stellen groter. In de als rechts bekend staande krant Jerusalem Post, schrijft in hoofdredacteur Yaakov Katz, dat “het politieke establishment heeft gefaald om het coronavirus en de daaruit voortvloeiende gezondheids-, economische, sociale en politieke crises te beheersen.”

“Het is de voorkeur van onze leiders voor populisme boven de pandemie. Als dit voorbij is, zal één onderzoekscommissie, zoals de Agranat Commissie, niet genoeg zijn. Israël zal een afrekening moeten maken waar het al decennia lang niet aan heeft gedacht”, aldus Katz.

Uit eerdere peilingen blijkt dat nog slechts 27% van de Israëlische bevolking vertrouwen heeft in de aanpak van de virus pandemie door de regering.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!