De harde coronavirus cijfers in Israël laten een alarmerende realiteit zien

Verlaten snelweg Tel Aviv naar Jeruzalem. Screenshot YouTube

Vrijdag kwam het ministerie van Volksgezondheid met een update waaruit bleek dat het aantal coronabesmettingen op donderdag veel hoger lag dan eerder was bekend gemaakt. Volgens deze cijfers waren er donderdag 8.178 nieuwe besmettingen in plaats van de eerder gemelde 7.527.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is sinds het begin van de maand bij 101.017 Israëli’s een corona besmetting vastgesteld en staat het totaal aantal nieuwe besmettingen op 217.899.

Op 1 september bedroeg het gemiddeld aantal nieuwe dagelijkse besmettingen 3.000 per dag, en waren er volgens het ministerie van Volksgezondheid 117.241 geverifieerde infecties in Israël. Dit betekend dat in minder dan een maand het aantal besmette inwoners meer dan verdubbeld is.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid waren er op 1 september in Israël 944 coronapatiënten overleden. Vrijdagavond was dit cijfer 1.412 doden, wat betekent dat in de afgelopen 25 dagen 468 coronapatiënten zijn overleden. Dit zijn er gemiddeld bijna 19 doden per dag.

Het aantal ernstige zieke coronapatiënten bedroeg op 1 september 438. Vrijdag waren dat er al 708, een nieuw record. Met andere woorden: het aantal patiënten die ernstig ziek zijn steeg met 61,6% in nog geen maand.

Het aantal patiënten die in ziekenhuizen in het hele land aan de beademing liggen is ook gestegen van 119 aan het begin van de maand naar 178 op vrijdag. Dat wil zeggen een stijging van bijna 50%.

De afgelopen weken is er een sprong gemaakt in het aantal uitgevoerde coronatests in Israël, maar het AMN-rapport stelt dat de brede toename van de morbiditeit slechts ten dele wordt beïnvloed door de toename van de testomvang waaruit bleek dat het percentage mensen dat positief test rond de 13% ligt.

Er werd bij gezegd dat het aantal nieuwe patiënten per dag in Israël het hoogste ter wereld is in verhouding tot de omvang van de bevolking.

De gegevens van het ministerie van Volksgezondheid laten ook zien dat sinds het begin van de maand alleen al in Jeruzalem ongeveer 13.000 nieuwe infecties zijn gediagnosticeerd. Was dat aantal op 1 september ongeveer 18.800, vrijdag waren dat er bijna 31.000.

In Bnei Brak werden deze maand ongeveer 6.000 nieuwe infecties vastgesteld, in Ashdod meer dan 4.000, in Tel Aviv ongeveer 2.700 en in Netanya 2.400.

Zoals vermeld staat Israël volgens de gegevens van de afgelopen dagen op de eerste plaats wat betreft het aantal nieuwe besmettingen in verhouding tot de bevolking. Volgens de worldmeters-website, waarvan de gegevens worden vermeld in rapporten van het Corona National Information and Knowledge Center, staat Israël op de tiende plaats wat betreft het aantal besmettingen ten opzichte van de bevolking.

Door de scherpe stijgingen werd vrijdag de afsluiting die Israël een week geleden instelde aangescherpt, waardoor er nu sprake is van een volledige lockdown van het land.

Onderdeel van de algehele afsluiting is het verbod om verder dan 1 km van huis te gaan, de sluiting van synagogen. Op Jom Kippoer zullen synagogen wel geopend zijn, waarbij maximaal 10 personen binnen mogen zijn, terwijl buiten op straat in groepjes van 20 personen mag worden gebeden.

Ook zijn vanaf vrijdag alle markten gesloten en mogen alleen essentiële bedrijven open blijven.

Stranden, zwembaden, sportscholen, restaurants (m.u.v. bezorging) cafés en winkelcentra en winkelstraten, zijn allemaal gesloten, zoals ook de scholen en universiteiten.

Deze situatie zal minstens drie weken duren waarna de regering zal besluiten of de cijfers het toestaan enige versoepeling in de afsluiting aan te brengen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!