Blauw en Wit minister treedt af; spanning tussen Netanyahu en Gantz loopt op

Assaf Zamir. Foto Gov.il

Afgelopen vrijdag maakte de Blauw en Wit minister van Toerisme, Assaf Zamir, zijn ontslag bekend wegens “gebrek in vertrouwen in premier Netanyahu”. Deze beslissing heeft de spanningen tussen de Likud partij van premier Netanyahu en de Blauw en Wit partij van Benny Gantz verder doen oplopen, met beschuldigingen over en weer.

“Vandaag ontmoette ik Benny Gantz en vertelde hem dat ik mijn post als minister in de regering neerleg. Ik kan niet langer in een regering zitten die wordt geleid door iemand die ik niet vertrouw”, schreef Zamir in een Facebook-bericht.

“Na vier en een halve maand als regeringslid moet ik helaas zeggen dat de coronaviruscrisis, met alle ernstige gevolgen van dien, op zijn best op de tweede plaats staat op de prioriteitenlijst van de premier.”

“Het zijn persoonlijke en juridische overwegingen die voor Netanyahu op de eerste plaats komen”, schreef Zamir, verwijzend naar het proces van Netanyahu in drie corruptiezaken.

Netanyahu’s Likud-partij beschuldigde Zamir in reactie van “de strijd [tegen het virus] te ontvluchten om stemmen te verzamelen voor de lokale verkiezingen in Tel Aviv”

Het is opvallend dat na het aftreden van Zamir, Blauw en Wit leider, en minister van Defensie, Gantz opeens een hardere lijn richting Netanyahu is gaan voeren.

In een later op vrijdag uitgegeven verklaring, stelde Gantz – zonder Netanyahu bij naam te noemen – “dat zijn partij zich bij de coalitie had aangesloten om het coronavirus te bestrijden, niet de democratie en de rechtsstaat”.

“De pogingen om het leven van demonstranten te schaden naast rellen tegen politieagenten, maken het voor ons als regering noodzakelijk om de orde te herstellen”, zei Gantz, die aankondigde dat hij minister van Justitie Avi Nissenkorn had opgedragen om te beginnen met het benoemen van een nieuwe officier van justitie. Hij riep ook op om een ​​permanent hoofd van de politie te benoemen.

“Iedereen die het daar niet mee eens is, kan een datum voor een nieuwe verkiezing vastleggen”, concludeerde de verklaring.

Volgens de coalitieovereenkomst tussen de Likud en Kahol Lavan kunnen hogere posities pas worden vervuld als Israël formeel een einde maakt aan de coronavirus-noodsituatie, die nog steeds van kracht is. Benoemingen zouden worden beslist door een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van beide grote blokken in de coalitie.

Netanyahu’s Likud-partij zei in een tweet naar aanleiding van de verklaring van Gantz: “Kahol Lavan maakt deel uit van de regering en treedt ertegen op. Het wordt tijd dat ze beslissen of ze de ziekte bestrijden of de regering bestrijden.”

Likud beschuldigde de partij van Gantz van “het spelen van een politiek spel op de rug van Israëlische burgers”, daarbij verwijzend naar het laatste ontslag, de aanwezigheid van een Kahol Lavan wetgever bij een anti-Netanyahu-bijeenkomst deze week.

Ongeveer twee weken geleden, toen de regering stemde voor de tweede landelijke lockdown , kwam coronavirus-tsaar Ronni Gamzu ook met een dergelijke uitspraak toen hij op Channel 13 nieuws zei “dat het motief van deze beslissing niet was om de volksgezondheid te beschermen, maar om Netanyahu’s persoonlijk gewin.”

Een drietal andere ministers van Blauw en Wit zouden overwegen ook binnenkort het bijltje erbij neer te leggen, verkiezingen kunnen dan niet uitblijven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!