Demonstraties lopen op geweld uit tussen politie en aanhangers premier Netanyahu

Politie draagt een demonstrant in Tel Aviv weg. Screenshot Channel 12

Nadat er afgelopen week door de Israëlische regering een verbod is uitgevaardigd op grote demonstraties vonden er op zaterdagavond duizenden kleine demonstraties in het land plaats tegen premier Netanyahu, waar volgens de eerste schattingen ruim 100.000 mensen aan meededen. Op diverse plaatsen werden demonstranten aangevallen door aanhangers van de premier en vielen er gewonden, in Tel Aviv gebruikte de politie onnodig geweld tegen mensen wiens enige misdaad was dat ze stonden te kijken naar de demonstraties.

Het besluit van de regering om massale demonstraties te verbieden heeft het tegendeel opgeleverd. Met inachtneming van de regels voor onderlinge afstand en het dragen van mondkapjes, gingen er door heel Israël duizenden mensen de straat op om in hun buurt en wijk te demonstreren tegen het beleid van premier Netanyahu.

Op bruggen, viaducten, kruispunten, pleinen en langs drukke straten demonstreerden duizenden mensen, zich daarbij houdend aan de regel om niet verder dan 1 km van huis te gaan.

Helaas neemt het geweld toe. In Pardes Hana brak een demonstrant zijn hand toen hij werd aangevallen door een aanhanger van de premier.

In noord Tel Aviv werd een demonstrerende vrouw vanuit niets neergeslagen en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Door tegendemonstrant aangevallen vrouw in noord Tel Aviv. Screenshot Channel 13

In Haifa werd er met vuurwerk naar de demonstranten gegooid en in Jeruzalem in de wijk Kiriat Yuval met stenen.

Ook in Ramat Gan, Holon, Bat Yam en vele andere steden vond geweld tegen demonstranten plaats.

Onderstaande video laat zien hoe in Jeruzalem een man in wit t-shirt zomaar een demonstrant neerslaat.

Ook de politie liet zich niet onbetuigd, tijdens een live reportage op Channel 13 was te zien hoe een jong stel dat naar de demonstratie bij de Klokteren in Jaffa stond te kijken ieder een boete van 1000 Shekel kreeg “wegens het niet houden van 2 meter onderlinge afstand”.

Daarnaast greep de politie willekeuring hard in en sloeg demonstranten in het wilde weg, volgens velen in opdracht van minister van politie, Amir Ohana, die al vaker heeft laten blijken tegen iedere vorm van het democratisch recht van demonstreren te zijn.

Volgens de laatste berichten zijn 40 mensen willekeuring gearresteerd.

Dit staat in schril contrast met hoe de politie de massale overtredingen in ultraorthodoxe wijken en steden behandelde.

Mensen die massaal naar grote Sukkahs gingen of met honderden in de synagoge of op straat met honderden stonden, waarvan velen zonder mondkapje en niet genoeg onderlinge afstand, werden ongemoeid gelaten.

In de ultraorthodoxe wijk Mea Sheariem in Jeruzalem werd de politie met stenen bekogeld en verliet de wijk om er niet meer terug te komen.

Politie wordt Mea Sheariem uitgejaagd. Screenshot Ynet

In Bnei Brak werd pas ingegrepen nadat de synagoge diensten of Sukkah feesten waren beëindigd.

De sfeer in Israël zaterdagavond doet denken aan de opstap naar een revolutie.

Aan de ene kant neemt het aantal deelnemers aan de demonstraties toe, aan de andere kant komt er steeds meer geweld van aanhangers van de premier en vooral van de kant van de politie.

Premier Netanyahu heeft aangekondigd maandag met nog meer beperkingen te komen, en blijft de demonstranten “linkse anarchisten” noemen.

De demonstranten zijn een doorsnee van de bevolking. Jong en oud, families met kinderen en alleenstaanden, ondernemers en werknemers, waarvan je echt niet kan zeggen dat het “linkse anarchisten” zijn.

Komende donderdag en zaterdag zullen opnieuw demonstratie plaatsvinden, de verwachting is dat die nog massaler zullen gaan worden, maar ook meer geweld van tegendemonstranten zullen oproepen, waardoor het land langzaam afglijdt in een richting die niemand wil maar niet meer is tegen te houden, zo lijkt het.

Inmiddels heeft prominent Knesset lid Ofer Shelah van Yesh Atid aangekondigd dat hij een vergadering zal bijeenroepen van het Knesset State Control Committee over het gedrag van de politie bij protesten tegen premier Benjamin Netanyahu.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!