Duizenden uit Israël gestolen E-scooters duiken op in de Palestijnse gebieden

In Tel Aviv gestolen E-scooter. Foto video Ynet

Wie die de afgelopen weken in bijvoorbeeld de Palestijnse steden Ramallah, Qalqilya en Tulkarm zijn geweest heeft daar een nieuw fenomeen gezien: jonge Palestijnen die opeens allemaal op een E-scooter rijden. Maar wie goed kijkt ziet nog iets, namelijk het logo van een in de Tel Aviv regio opererende verhuurbedrijven van E-scooters.

De E-scooters staan langs de straten in Tel Aviv en kunnen door iedereen die een abonnement met daarbij behorende app heeft, worden meegenomen en achtergelaten op de plaats van bestemming.

“Wij krijgen deze E-scooters uit Israël” zegt een anonieme handelaar, “we demonteren de schakelkast van de scooter, bedraden hem met nieuwe kabels en je hebt een scooter te koop tegen een lage investering.

“We hebben ook een elektrische oplaadkabel op de scooter gezet en iedereen kan hem thuis opladen,” voegt hij er nog aan toe.

Hoewel er ook legale E-scooters in de Palestijnse gebieden te koop zijn, geeft de meerderheid van de kopers vanzelfsprekend de voorkeur aan de in Israël gestolen scooters.

Gestolen scooter van het bedrijf Lime in Tulkarem. Screenshot video

Geschat wordt dat er momenteel ongeveer 4000 uit Israël gestolen e-scooters zich in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit bevinden.

“Het fenomeen van diefstallen van elektrische scooters begon in belangrijke mate aan het begin van het jaar”, zei een hoge functionaris bij een van de grote bedrijven die de scooters verhuren in Gush Dan.

“In het eerste kwartaal van het jaar werden honderden scooters gestolen, maar in de dagen van de eerste golf van de coronapandemie groeide het fenomeen enorm en werden er wekelijks tientallen scooterdiefstallen geregistreerd.” De bedrijven waren in staat om de locaties van de scooters te identificeren met behulp van GPS en zagen dat ze zich in de Palestijnse Autoriteit bevonden, maar kort daarna verdwenen de signalen toen het controlesysteem werd ontmanteld.

“Dit fenomeen begon toen allerlei Palestijnse venters, die oude koelkasten en schroot inzamelen die in de Palestijnse Autoriteit worden verkocht, ook scooters begonnen te in te laden van verhuurbedrijven in Tel Aviv”, zei de eigenaar van de fietsenwinkel in Qalqilya.

Hij zei: “Sommige Palestijnen die tijdens het Offerfeest Tel Aviv kwamen bezoeken, keerden terug met de E-scooter die ze mee naar huis namen.”

Twee in Tel Aviv gestolen E-Scooters. Screenshot Ynet video

De samenwerking tussen de verhuurbedrijven en de politie leidde tot verschillende arrestaties van scooterdieven terwijl ze al op weg waren naar de Palestijnse Autoriteit en werden tegengehouden bij controleposten die voor hen waren opgezet. Maar zelfs deze inzet heeft niet geleid tot een volledig einde van de diefstallen, blijkbaar door samenwerking tussen Israëlische en Palestijnse criminelen.

Omdat de Palestijnse politie net doet of ze de logo’s op de scooters niet zien “kun je een scooter kopen voor tussen de 600-800 Shekel, maar zonder documenten”, verduidelijkt Mohamed, een inwoner van Nablus die zijn scooter online te koop heeft gezet waarop duidelijk het logo van een van de verhuurbedrijven is te zien.

Het codewoord ‘zonder documenten’ betekent dat de scooter is gestolen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)