EU betaalt salarissen en pensioenen tienduizenden Palestijnen

Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Screenshot YouTube

Terwijl de Palestijnse Autoriteit blijft weigeren om naar schatting 2,5 miljard Shekel (€ 610.111.437) door Israël geinde belastingen te accepteren die Israël bereid is aan haar over te dragen, geeft de EU opnieuw toe aan de driftbuien van de leiders van de Palestijnse Autoriteit (PA) en betaald de salarissen en pensioenen van de Palestijnse gezondheids- en onderwijsmedewerkers, aldus meldt Palestinian Media Watch.

In een persverklaring van de EU op 2 september 2020 staat dat “De Europese Unie vandaag een bijdrage van € 9 miljoen heeft geleverd aan de salarissen over de maand juli van gezondheids- en onderwijsmedewerkers en de pensioenen van meer dan 37.500 Palestijnse ambtenaren op de Westelijke Jordaanoever. ” [Website van het Bureau van de vertegenwoordiger van de Europese Unie (Westelijke Jordaanoever en Gazastrook, UNRWA)]

Op 18 mei 2020 kondigde PA-voorzitter Abbas aan dat de PA en de PLO zichzelf niet langer gebonden zien aan de akkoorden die de laatste met Israël heeft ondertekend. Kort daarna begon de PA de belastinginkomsten te weigeren die Israël verzamelt en elke maand aan de PA overmaakt als onderdeel van de overeenkomsten.

Exclusief door Palestinian Media Watch verkregen statistieken van het Israëlische ministerie van Financiën over de periode van mei tot en met augustus 2020, laten zien dat de PA weigert fondsen te aanvaarden die worden geschat op 2,5 miljard Shekel (€ 610.111.437). Uit de statistieken blijkt verder dat er al 1.902.839.671 Shekel door Israël aan belastingen is geind over invoerrechten en accijnzen. 

Een extra bedrag voor btw-aangiften is onduidelijk, aangezien de PA weigert met Israël samen te werken en de nodige documentatie te over leggen. In de eerste vier maanden van 2020 bedroegen de inkomsten uit de btw-aangifte gemiddeld 170.000.000 Shekel per maand. Zelfs als het inkomen daalde als gevolg van de Covid-19-pandemie, wordt het nog steeds geschat op ongeveer 150.000.000 Shekel per maand, wat overeenkomt met 600.000.000 Shekel voor de periode van vier maanden. De cijfers zijn door PMW verkregen naar aanleiding van een verzoek op grond van de Israel’s ‘Freedom of Information Act.’

Het EU-persbericht voegde eraan toe dat de EU sinds 2008 miljarden euro’s heeft gedoneerd aan zowel de PA als aan het VN-agentschap voor hulpverlening aan ‘Palestijnse vluchtelingen’ in het Nabije Oosten (UNRWA).

Dit is niet de eerste keer dat de EU tussenbeide komt en de salarissen van de gezondheids- en onderwijsmedewerkers van de PA betaalt. Vorig jaar, weigerde de PA om dezelfde reden de belastinggelden te accepteren en stortte de PA zich in een nep-financiële crisis, gaf de EU ook toe aan de eisen van de PA , waardoor substantiële bijdragen werden betaald. 

In deze context is het cruciaal om te onthouden dat geld fungibel is. Dit betekent dat elke keer dat de EU de salarissen van de gezondheids- en onderwijsmedewerkers van de PA betaalt, de PA vervolgens vrij is om haar eigen geld te gebruiken om de maandelijkse salarissen te betalen die zij aan terroristen betaalt .

Op deze manier blijft de PA de EU-koe melken voor extra bijdragen. De opzettelijke blindheid van de EU voor de acties van de PA, en de bereidheid om toe te geven aan de eisen van de PA, heeft de PA-leiding geleerd dat geld uit de EU halen gemakkelijker is dan snoep van een baby afpakken.

Het volgende is de volledige tekst van het EU-persbericht op 2 september 2020:

De Europese Unie heeft vandaag een bijdrage van 9 miljoen euro geleverd aan de julisalarissen van gezondheids- en onderwijsmedewerkers en de pensioenen van meer dan 37.500 Palestijnse ambtenaren op de Westelijke Jordaanoever.

Dankzij deze steun kan de Palestijnse Autoriteit Palestijnse ambtenaren betalen, ondanks de moeilijke fiscale situatie als gevolg van de COVID-19-crisis en recente politieke ontwikkelingen. In de context van de Team Europe-aanpak heeft de EU haar financiële bijdrage vervroegd ter ondersteuning van de PA bij het waarborgen van de ononderbroken voortzetting van kritieke openbare diensten.

“Deze nieuwe bijdrage komt omdat de Palestijnse Autoriteit worstelt om salarissen en pensioenen te betalen en om de levering van openbare diensten aan haar mensen te behouden. De fiscale situatie van de Palestijnse Autoriteit is overdreven en duidelijk onhoudbaar zonder de aanvaarding van overdrachten van de belasting. inkomsten verzameld door Israël. Die inkomsten zijn Palestijns en moeten worden overgedragen en geaccepteerd ongeacht politieke spanningen. Als er geen oplossing kan worden gevonden, kan het hele systeem instorten. Instabiliteit of chaos zijn niet in het belang van welke partij dan ook. We hebben een doorbraak nodig zodat hoop kan worden hersteld en vertrouwen kan worden hersteld ”, aldus EU-vertegenwoordiger Sven Kühn von Burgsdorff.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)