Geheim ultraorthodox programma behandelt coronapatiënten thuis

Ultraorthodoxe patiënt wordt thuis behandeld. Screenshot Channel 12

De Israëlische televisie zender Channel 12 zond zondagavond een documentaire uit over een geheim netwerk van vrijwilligers uit de ultraorthodoxe gemeenschap die duizenden patiënten met het coronavirus thuis behandelen. Deze patiënten zijn niet in de officiële coronavirus cijfers opgenomen.

Volgens het tv kanaal behandelt het wijdverbreide netwerk van vrijwilligers al maanden in het geheim duizenden coronapatiënten thuis zonder medeweten van de autoriteiten, als alternatief voor de steeds meer overbevolkte ziekenhuizen.

Naarmate ziekenhuizen vol kwamen te liggen met coronavirus patiënten heeft het initiatief van antizionistische Haredi-sektes die het gebruik van Israëlische ziekenhuizen willen vermijden, zich over de hele ultraorthodoxe gemeenschap verspreid.

Volgens de organisatoren van het initiatief biedt hun programma een betere behandeling dan de reguliere medische wereld en neemt het een deel van de last van het gezondheidszorgsysteem weg. Ook pleiten zij voor een soortgelijk initiatief buiten de ultraorthodoxe gemeenschap.

Beademingsapparatuur. Screenshot Channel 12

Op dit moment worden minstens 170 mensen die in ernstige toestand verkeren door het geheim vrijwilligersnetwerk behandeld. Volgens het verslag zijn de afgelopen zes maanden meer dan 2000 ernstige patiënten ondergronds door het vrijwilligersnetwerk verzorgd. De organisatoren beweren dat slechts 10-15 van hun patiënten uiteindelijk naar het ziekenhuis moesten, van wie er slechts drie – waaronder één patiënt die vorige week door de Channel 12-crew werd gefilmd – zijn overleden.

Verschillende ultraorthodoxe leider hebben volgens Channel 12 een thuisbehandeling gekregen, waaronder het hoofd van de belangrijke chassidische sekte van Belz. Hij herstelde volledig.

Op beelden van het hoofdkantoor van het initiatief in de wijk Mea Shearim in Jeruzalem waren veel medische apparatuur en veel COVID-19-testkits te zien, waarbij de organisatoren het netwerk vertelden dat ze in totaal 220 beademingsapparaten tot hun beschikking hebben in verschillende steden en dorpen.

“We bieden alleen het eerste consult en we sturen onmiddellijk de beademingsapparatuur”, zei een organisator, Yitzhak Markovich van de “Hasdei Amram” -organisatie. “Een dokter en een verpleegster komen bij hen thuis om bloedmonsters te nemen, en wij brengen de monsters over naar een van de twee laboratoriums die met ons samen werken.”

Markovich toonde een lijst van 170 patiënten die momenteel beademingsapparatuur nodig hebben, en voegde eraan toe dat de staat niets van hen af ​​weet en dat ongeveer 330 anderen in Jeruzalem, Beit Shemesh, Bnei Brak, Ashdod, Modiin Illit en Elad die niet meer dan medicatie nodig hebben om de symptomen behandelen nergens worden geregistreerd.

Hij schatte dat de 170 mensen op de lijst door ziekenhuizen als ernstig zouden worden beschouwd, wat zou betekenen dat Israël in feite bijna 1000 ernstige COVID-19-patiënten heeft, en niet 824 zoals zondag gemeld door het ministerie van Volksgezondheid.

Hij zei dat de artsen beslissen wanneer ziekenhuisopname niet kan worden vermeden.

De artsen die aan het project deelnemen zijn allemaal afkomstig van gevestigde medische instellingen, maar weigerden om in het openbaar te worden genoemd.

Een van hen zei: ‘Als dokter behandel ik mensen. Ons doel is niet om mensen te helpen de wet te omzeilen. Ons doel is om het systeem te helpen en het enigszins te ontlasten. Er is hier geen kwestie van een ‘staat binnen een staat’. ”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!