Honderdduizenden demonstranten tegen Netanyahu

Demonstranten Ir Yamin. Foto Joop Soesan

Binnen de geldende beperkingen om binnen een straal van 1 km van huis te blijven, vonden er zaterdagavond in bijna 1200 plaatsen in geheel Israël weer demonstraties tegen premier Netanyahu plaats. Volgens schattingen deden 200.000 mensen aan de demonstraties mee, waarvan de grootste in Tel Aviv plaatsvond waar duizenden demonstranten door de stad marcheerden.

Ook nu weer stonden op straten, kruispunten rotondes en bruggen in heel Israël duizenden mensen om te demonstreren tegen premier Netanyahu en zijn vertrek te eisen.

De door de Likud partij als “linkse anarchisten” omschreven demonstranten, waren families, oude en jonge Israëliërs, een doorsnee van de bevolking.

Ook bij mij in de buurt werd gedemonstreerd en kan ik niet zeggen dat deze demonstranten ‘linkse anarchisten zijn’, zoals u zelf kunt zien in onderstaande video.

De bevolking van Israël heeft er genoeg van dat politiek gewin belangrijker is dan de gezondheid van de bevolking, en de strijd tegen het coronavirus wordt gebruikt voor allerlei doeleinden om te zorgen dat het strafproces tegen Netanyahu wordt uitgesteld of zelfs helemaal niet meer doorgaat.

Niet alleen werd het aftreden van Netanyahu geëist, de woede keerde zich ook tegen minister van Transport, Miri Regev, die vrijdagavond op Channel 12 tegen tv presentator en voormalig top voetballer en coach Eyal Berkovic, had gezegd dat “zij zou zorgen dat hij nooit de coach van het nationale voetbalteam van Israël zou worden als hij zich niet verontschuldigde voor het feit dat hij haar Likud-partij een ‘criminele organisatie’ had genoemd”.

In Tel Aviv vonden demonstraties plaat op het Rabin plein en bij het Habima theater, waaraan duizenden mensen aan deelnamen. De meesten droegen mondkapjes en probeerden afstand van elkaar te houden.

Later op de avond vormden zich een stoet van demonstranten die door de stad gingen marcheren, waarbij de politie probeerde straten af te sluiten.

In totaal werden vier mensen gearresteerd tijdens lichte schermutselingen met de politie, maar over het algemeen verliep de demonstratie rustig.

Ook In Jeruzalem werden vier mensen gearresteerd wegens het illegaal demonstreren bij de residentie van de premier in Balfour street.

Deze demonstranten waren volgens de politie ‘verder dan 1 km van hun huis’, en hadden de geldende beperkingen overtreden.

De demonstraties die in het land plaatsvonden, zoals onderstaande video uit Kiryat Tivon in noord Israël, verliepen ook rustig, wel was er in Naharia een motorrijder die met volle snelheid probeerde demonstranten op het trottoir aan te rijden, gelukkig zonder gevolgen.

Verder werden demonstranten op verschillende plaatsen met eieren bekogeld door aanhangers van premier Netanyahu.

De ‘Zwarte Vlag’ beweging heeft aangekondigd dat als er komende zaterdag mogelijk weer zonder restricties mag worden gedemonstreerd er honderdduizenden mensen naar Jeruzalem zullen komen om bij de residentie van de premier te demonstreren en zijn vertrek te eisen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)