Volgens Israëlische studie smeedden holbewoners 300.000 jaar geleden gereedschap met vuur

Qesem-grot. Foto ministerie van Buitenlandse Zaken

In een artikel in Nature Human Behaviour, beschrijven onderzoekers van het Weizmann Institute of Science in Rehovot hoe ze de allernieuwste technologieën gebruikten om een ​​nieuwe blik te werpen op een verzameling oude stenen werktuigen.

De resultaten suggereren dat de vroege mensen die deze gereedschappen hebben gemaakt, mogelijk een goed begrip hebben gehad van de effecten van het verhitten van steen voordat ze deze tot messen en speerpunten maakten, en daarbij zelfs verschillende temperaturen hebben gebruikt om verschillende soorten gereedschappen te maken.

Vondsten uit de Qesem-grot, een vindplaats in centraal Israël, die werden opgegraven door Prof. Avi Gopher en zijn collega’s van de Universiteit van Tel Aviv, zijn gedateerd tussen 420.000 en 200.000 jaar geleden – de lagere paleolithische periode – en wordt toegewezen aan het unieke Acheulo-Yabrudian Cultural Complex.

Het team van Weizmann-wetenschappers opende hun studie met de vraag of een nu uitgestorven tak van de mensheid die in de Qesem-grot in centraal Israël had geleefd, hun vaardigheden op het gebied van het maken van gereedschappen aanpaste toen hun dieet 300.000-400.000 jaar geleden veranderde.

De vele generaties grotbewoners van het lager-paleolithicum, wier woonplaats zich uitstrekte van 420.000 tot 200.000 jaar geleden, lieten tienduizenden vuurstenen werktuigen achter, waarvan sommige zijn opgegraven door prof. Avi Gopher van de Universiteit van Tel Aviv. Toen het eetpatroon van de bewoners veranderde van grote prooien zoals olifanten naar damherten, vroegen de Weizmann-onderzoekers zich af of ze de techniek van het afvuren van steen gebruikten om de vuursteen te temperen voordat ze hem in fijnere plakjes klopten.

Potdeksel, vlok en mes (niet op schaal getoond). Elk werd op een andere temperatuur geproduceerd. Foto Weizmann Instituut

Volgens een persbericht van Weizmann besloten Natalio van de afdeling Wetenschappelijke Archeologie van het Instituut, Dr. Aviad Agam, en Dr. Iddo Pinkas, die een expert is in een techniek die bekend staat als Raman-spectroscopie op de afdeling Chemische Onderzoeksondersteuning van het Instituut, een experiment uit te voeren. Ze verzamelden vuursteen op verschillende Israëlische locaties, waaronder de Qesem-grot. De onderzoekers verwarmden en koelden de stenen en onderzochten vervolgens hun chemische en moleculaire structuur.

Zij wenden zich daarna tot Dr. Ido Azuri, die een expert is in machine learning en kunstmatige intelligentie. Hij ontdekte dat de spectroscopie=gegevens niet alleen konden worden geanalyseerd door middel van machine learning-methoden, om de veranderingen veroorzaakt door het bakken van de rotsen uit te zoeken, maar dat deze methode ook het temperatuurbereik kon vinden waarin elk stuk gereedschap was verwarmd.

Vervolgens paste de groep de spectroscopie en AI-analyse toe op willekeurig gekozen monsters van de duizenden stukken oude geknakte vuursteen die door Gopher in de Qesem-grot waren opgegraven. Azuri nam deze nieuwe gegevens en evalueerde de temperaturen waarop de vroege mensen de oude geknakte vuurstenen verwarmden volgens het model dat hij oorspronkelijk had gemaakt.

“In eerste instantie leken de gegevens overal verspreid en wisten we niet of we iets over deze gereedschappen konden zeggen. Maar toen creëerde Azuri zijn model, en viel alles gewoon op zijn plaats, ”zei Natalio in het persbericht.

Ze vergeleken drie verschillende soorten vuurstenen artefacten en onthulden drie unieke temperatuurbereiken, één voor elke soort. Het eerste type, dat de wetenschappers ‘potdeksels’ noemen, waren kleine, geplette en afgebladderde scherven, en de analyse toonde aan dat ze waren blootgesteld aan vuur dat zo heet was dat stukken van de vuursteen vanzelf wegvlogen.

Dat vertelde het team dat hun analyse op de goede weg was, omdat uit andere onderzoeken was gebleken dat zeer hoge temperaturen – tot 600 graden Celsius – de inkepingen veroorzaakten. Kleine snijgereedschappen, ‘vlokken’ genoemd, werden daarentegen gebakken bij een hoger temperatuurbereik.

De derde groep gereedschappen, met het label ‘messen’, waren lange gereedschappen met een scherpe rand en een tegenoverliggende, dikkere, botte kant om vast te pakken. De wetenschappers ontdekten dat de messen werden verwarmd bij een kleiner temperatuurbereik en bij relatief lagere temperaturen (ongeveer 200-300 graden).

Met andere woorden, het leek alsof de bewoners van de grot verschillende warmtebehandelingen gebruikten om verschillende gereedschappen te maken.

“We kunnen niet weten hoe ze anderen de vaardigheid van het maken van gereedschappen hebben geleerd, om de ruwe vuursteen tot verschillende temperaturen te verwarmen, of hoe ze erin slaagden het proces te beheersen, maar het feit dat de langere bladen consequent op een andere manier worden verwarmd dan de andere stukken, wijst op een bedoeling, ”zei Natalio.

Pinkas voegde hieraan toe: ‘En dat is technologie, net zo zeker als onze mobiele telefoons en computers technologie zijn. Het stelde onze voorouders in staat te overleven en te gedijen. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)