Israëlische hackers bouwen app om beroertes vroegtijdig te ontdekken

Foto Technion woordvoerder.

Een team van medische en technische studenten van het Technion heeft een tweede prijs gewonnen op de internationale MedHacks hackathon voor hun Scan & Sound-applicatie waarmee beroertes in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden.

Scan & Sound gebruikt kunstmatige intelligentie om vroege maar subtiele veranderingen in de stem en gezichtsuitdrukkingen van een mogelijk slachtoffer van een beroerte te analyseren. Daarna worden de gegevens verzameld door de mobiele telefoon. Een app waarschuwt de gebruiker en belt indien nodig vooraf bepaalde contacten of een alarmcentrale.

“We kwamen op het idee kwam nadat iemand in mijn omgeving een beroerte had gehad”, zei de leider van de hackergroep van het Technion, Hadas Braude, een zesdejaars studente aan de Rappaport Faculteit der Geneeskunde. “Vrienden en familie voelden aan dat er iets mis was, maar vermoedden geen beroerte”, voegde ze er aan toe.

‘Als gevolg hiervan kwam de man laat aan in het ziekenhuis en miste hij het’ behandelvenster, ‘ zei Braude. Sindsdien kon ik niet ophouden met nadenken over hoe ik het volgende incident zou kunnen voorkomen, en heb ik me afgevraagd hoe het mogelijk kan zijn dat de telefoon die altijd bij ons is en informatie over ons verzamelt, niet kan detecteren en waarschuwen dat er iets mis is met ons.”

Braude had eerder met haar Scan & Scan-partner Sean Heilbronn-Doron, een vierdejaars geneeskundestudent, deelgenomen aan de T2Med-hackathon die op het Technion werd georganiseerd. Na het winnen van die wedstrijd werkten ze samen met Ron Liraz, die afstudeerde aan de Viterbi Faculteit Elektrotechniek van Technion; Shunit Polinsky, een masterstudent werktuigbouwkunde; en Leeore Levinstein, een derdejaars geneeskundestudent van de Universiteit van Missouri.

MedTechs wordt gehost door Johns Hopkins University in samenwerking met MLH – Major Lead Hacking – die elk jaar honderden studenten=hackathons organiseert en wordt gefinancierd door grote Tech-spelers, waaronder Google. Gezien de reisbeperkingen door COVID-19, werd de hackathon dit jaar virtueel gehouden en trok meer dan 1000 studenten, artsen, ingenieurs, wetenschappers en ondernemers van over de hele wereld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)