Israël en Hamas zouden overeenstemming hebben over ‘staakt-het-vuren’ voor 6 maanden

Door ballonnen met brandende objecten veroorzaakte brand in zuid Israël. Screenshot Channel 13

Volgens de Israelische TV zenders Channel 12 en 13 zouden Israël en de terreurgroep Hamas een wapenstilstand hebben bereikt voor een periode van zes maanden. De wapenstilstand die is bemiddelt door Qatar wordt niet verwelkomd in Israël omdat men bang is dat het over zes maanden gedaan is met de rust.

In ruil voor de wapenstilstand, zo luiden de berichten, zal Israël toestaan dat Qatar 100 miljoen dollar aan Hamas geeft in een overeenkomst die met Doha is gecoördineerd door Mossad-hoofd Yossi Cohen naast de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden, COGAT.

Sinds eind augustus zijn er, met uitzondering van twee incidenten waarbij raketten vanuit Gaza op zuid Israël werden afgevuurd, geen schermutselingen geweest aan de grens tussen Israël en Gaza.

Hamas chef in Gaza Yahya Sinwar kondigde eind augustus aan dat de terreurgroep de voorwaarden van het staakt-het-vuren had aanvaard waarover Qatar had onderhandeld.

Israël heeft stilzwijgend zijn instemming betuigd door de beperkingen op te heffen die sinds het begin van de escalatie van het geweld in augustus aan de Gazastrook zijn opgelegd.

De nieuwe afspraken werden zondag niet verwelkomd door lokale Israëlische bestuurders in het zuiden van het land, wier gemeenschappen al jaren hebben te leiden onder raketbeschietingen en brandbommen.

‘Het spijt me dat de Israëlische regering, in plaats van het uitroeien van terrorisme, een half jaar lang de overdracht van geld naar een terroristische organisatie ondersteunt. We kopen het niet, en natuurlijk verwelkomen we het niet ”, zei de burgemeester van Sderot Alon Davidi.

“De Israëlische regering moet doen wat ze weet en heeft gedaan in het verleden: de terroristen in Gaza en de hoofden van terroristische organisaties elimineren. De vredesakkoorden met de Emiraten en Bahrein moeten worden gebruikt voor regionale samenwerking die ons en Gaza ten goede zal komen, ”zei Davidi.

Het hoofd van de regionale raad van Eshkol maakte ook bedenkingen en zei dat er een langetermijnoplossing nodig was.

“We zullen elke overeenkomst verwelkomen die tot vrede op lange termijn zal leiden. Maar een periode van een half jaar vrede is niet de strategische oplossing waarop we hopen, ”zei Gadi Yarkoni.

“Het geld uit Qatar is de paracetamol voor de situatie en niet de remedie”, voegde hij er aan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!