Israëlische Mobileye gaat zijn autonome mobiliteitsdienst uitrollen in Dubai

Screenshot autonome auto Mobileye

De handelsovereenkomsten tussen Israëlische bedrijven en hun tegenhangers in de VAE en Bahrein zijn niet meer te tellen, zo veel zijn er sinds de normalisatieovereenkomst werd aangekondigd, gesloten. Het in Jeruzalem gevestigde Mobileye, eigendom van Intel die de ontwikkelaar van rijhulpsystemen in 2017 voor 15,3 miljard dollar overnam, zal in Dubai beginnen met het opzetten van de infrastructuur om autonome voertuigen te testen en hoopt tegen 2023 een haar volledige Mobility-as-a-Service (Maas) uit te rollen, dat onder andere bestaat uit zelfrijdende taxi’s en slimme stadsoplossingen.

Mobileye kondigde vorige week een strategisch partnerschap aan met de Al Habtoor Group (AHG) van de VAE, een groot conglomeraat in de federatie, om het plan in gang te zetten. AHG werd in 1970 opgericht door Khalaf Ahmad Al Habtoor en exploiteert bedrijven in sleutelsectoren zoals horeca, auto-industrie, onroerend goed en onderwijs.

Volgens de overeenkomst zullen voertuigen die zijn uitgerust met Mobileye’s Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) -technologie worden ingezet in Dubai en smart city-gegevens verzamelen om gemeenten en bedrijven te helpen waardevolle inzichten te verwerven, terwijl ze de verkeersveiligheid verbeteren en de basis leggen voor een toekomst zonder bestuurder. MaaS-oplossing. 

Het zal in vier fasen worden uitgerold, legde Shashua uit in een persconferentie.

Ten eerste zal Mobileye de komende zes maanden in ongeveer 1.000 vooertuigen een botsingsvermijdingssysteem. De Road Experience Management (REM) kaarttechnologie van Mobileye begint dan met het verzamelen van waardevolle inzichten voor veiliger rijden, het in kaart brengen van autonome voertuigen en stadsplanning. De informatie biedt inzicht in een reeks problemen, waaronder de toestand van de wegen, verkeersbewaking en gebieden die vatbaar zijn voor ongevallen.

In de tweede fase, later volgend jaar, zullen door Mobileye systemen aangedreven autonome voertuigen worden ingezet in Dubai om te beginnen met testen op de openbare weg , in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties, zei Shashua. De geautomatiseerde voertuigtests (AV) maken gebruik van HD-kaarten die zijn gemaakt en inzichten die zijn opgedaan met de Al Habtoor-wagenparken om zich voor te bereiden op toekomstige mobiliteitsoplossingen zonder bestuurder.

Vervolgens verwachten Mobileye en Al Habtoor, samen met het in Israël opgerichte en inmiddels ook door Intel overgenomen mobiliteitsbedrijf Moovit, een early-rider programma te starten om zijn Mobility-as-a-Service (MaaS) -aanbod te testen en voor te bereiden op een gecommercialiseerde dienst.

In de vierde fase, zo tegen 2023, zullen de partijen streven naar de lancering en commercialisering van een door Mobileye aangedreven, onbemande mobiliteitsdienst voor consumenten in de VAE.

“Deze historische samenwerking tussen Mobileye en Al Habtoor Group biedt een kans om steden in de VAE te transformeren door de ontwikkeling van slimme steden te versnellen en transportdiensten te bevorderen met geavanceerde technologie”, zei Shashua in een verklaring.

Mobileye voert momenteel een aantal vergelijkbare kaart- en testinitiatieven uit in Duitsland , Zuid-Korea, Frankrijk en Israël.

Shashua zei tijdens het persevenement dat “Dubai een van de meest geavanceerde steden ter wereld is. Voor ons is het dan ook heel logisch dat Dubai de volgende stap is. “

“Dubai is het epicentrum van het Midden-Oosten, als we hier slagen, kunnen we elders in de regio uitbreiden”, zei de mede-oprichter van Mobileye, die ook fungeert als senior VP bij Intel Corp. Hij suggereerde verder dat er dergelijke kansen zullen komen zodra er formele betrekkingen zijn aangegaan tussen Israël en andere staten in de regio.

Shashua zei dat Mobileye in het kader van de deal met AHG een aanwezigheid zal opzetten in de VAE “naar behoefte” en in termen van ingenieurs ter plaatse.

Al Habtoor zei dat hij “opgetogen was om deze samenwerking te onthullen” en “het beste van Israëlische kunstmatige intelligentie” naar de VAE te brengen.

De VAE en Dubai zijn een ‘knooppunt tussen oost en west’. Het is een land van kansen, ”zei Al Habtoor tijdens het evenement.

“Ik heb vertrouwen in de toegevoegde waarde van deze nieuwe technologie voor het comfort en de veiligheid van de chauffeurs op de weg. Ik ben van mening dat de technologie die vandaag door dit memorandum van overeenstemming tussen de Al Habtoor Group en Mobileye voor de VAE toegankelijk wordt gemaakt, de kwaliteit van leven voor alle inwoners van de VAE zal verbeteren, ”voegde hij eraan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!