Israëlische tv serie “She’at Neilah” over de Jom Kippoer oorlog van 1973

Maandagavond was op de Israëlische tv zender KAN de tweede aflevering te zien van She’at Neilah (Vallei van de tranen) in het Hebreeuws, de grootste Israëlische tv-serie tot nu toe en een fictieve hervertelling van de Jom Kippoer oorlog van 1973.

Met als doel om de verhalen te vertellen van de soldaten die in de oorlog vochten en om om te gaan met het nationale trauma dat de oorlog aan de Israëlische psyche heeft toegebracht, brengt “Sha’at Neilah” de jaren ’70 tot leven, van auto’s en mode tot straattaal en tanks.

De nieuwssite Ynet wist te melden dat het leger toestemming had gegeven om tanks te gebruiken, inclusief de tanks die in de jaren zestig door Israël in de VS waren gekocht en tijdens de oorlog werden gebruikt.

Tijdens de aflevering maakten de kijkers kennis met Dafna (Joy Rieger), wiens vriend, Yoav (Aviv Alush), is gestationeerd op een buitenpost op Mount Hermon die later wordt aangevallen door Syrische commando’s; Alush (Imri Bitton) neemt afscheid van zijn vriendin voordat hij naar de Golan gaat, en Meni, een dronken journalist gespeeld door Lior Ashkenazi (Fauda), die in bed ligt met twee jonge vrouwen op Jom Kippoer wanneer zijn ex-vrouw hysterisch belt om hem te vertellen dat hun zoon op weg is naar de strijd.

In het noorden op de Golanhoogvlakte ontmoeten kijkers de soldaten die zijn gestationeerd op de buitenpost van Mount Hermon, waaronder Avinoam (Shahar Taboch), een geniale en sociaal onhandige inlichtingensoldaat die Arabisch spreekt en doodsbang is voor wat er op hen afkomt.

Zijn commandant, Yoav, maakt zich geen zorgen; evenmin de tanksoldaten die ontspannen in de zon zitten terwijl ze hun reisplannen voor na hun militaire dienst.

Al snel wordt de buitenpost bestormd door Syrische commando’s, waardoor de inlichtingensoldaat onderduikt terwijl de aanvankelijk succesvolle tankeenheid binnen de eerste uren van de strijd zware verliezen lijdt.

Al meteen na de uitxending van de eerste aflevering verschenen eer op social media in Israël berichten zoals ““Ik kreeg er kippenvel van” of “Val me vanaf nu niet meer lastig op maandagavond tussen 21.15 uur en 23.00 uur”

Maariv-verslaggever Arik Bender plaatste een afbeelding van een van de tankshots van de show, naast zijn eigen tank tijdens de openingsshots van de Yom Kippoer-oorlog.

Met een prijskaartje van 2 miljoen Shekel per aflevering is het de duurste serie ooit die in Israël is gemaakt en dit bedrag wordt volgens Calcalist verdeeld over Kan, WestEnd Films en Moshe Edry van United Films. 

De serie wordt geregisseerd door Yaron Zilberman , die ook “Incitement” regisseerde, de controversiële vertolking van vorig jaar van de moord op Yitzhak Rabin.

“Het heeft te maken met een nationaal trauma,” vertelde Roni Peri, hoofd drama bij Kan, aan Calcalist. “Dit is onze vlaggenschipserie. We halen het niet om naar het buitenland te brengen, we willen een gesprek op gang brengen. “

Tv-presentator Kobi Meidan is te zien op de Kan “She’at Neilah” -webpagina en interviewt twee soldaten die in die veldslagen hebben gevochten en een vrouw wiens vader tijdens de oorlog is omgekomen.

“Ik droom er nog steeds van”, zei David Nachliel, die vocht bij de buitenpost op Mount Hermon.

U kunt iedere aflevering (in het Hebreeuws) hier bekijken (alleen vanuit Israël, of met VPN). Zelfs als u geen Hebreeuws verstaat is het de moeite waard te kijken, alleen al door de zeer realistische beelden die levensecht het verhaal vertellen van het menselijk drama tijdens de Jom Kippoer oorlog.

De KAN-site voor “Sha’at Neilah” bevat ook interviews met soldaten, hun families en originele beelden uit de oorlog.

Wereldrechten voor “Sha’at Neilah” werden door HBO Max gekocht voor productie in het buitenland onder de naam Valley of Tears.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)