Jeruzalem Cinematheque brengt 30.000 films online en ze zijn gratis te bekijken

Screenshot

Voor hen die zich vervelen tijdens de lockdown en iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Israël sinds het ontstaan van de Staat in 1948, brengt de Jeruzalem Cinematheque 30.000 films met een totale lengte van van 2 miljoen kilometer online, welke gratis te bekijken zijn en waarvan bijne alle films Engels ondertiteld zijn.

Het is een goede timing voor de beroemde Cinematheque-bioscoop in Jeruzalem om het langdurige proces van digitalisering te voltooien en nu zijn legendarische audiovisuele digitale archieven voor het publiek open te stellen, in een tijd waarin veel mensen gedwongen thuis zitten door de coronavirus pandemie.

U kunt de gratis website, met duizenden uren Israëlische en lokale filmproductie, onderverdeeld in historische en artistieke inzichten, kunt u via deze link bereiken.

De website bevat een schat aan films maken, met mensen, plaatsen en verhalen die al decennia lang niet zichtbaar waren, zei Hila Avraham, directeur van de digitale afdeling van de archieven tegen de Times of Israel.

Het platform omvat kijkopties in VOD-formaat, aanvullende tools die de kijkervaring verrijken, zoekmogelijkheden per jaar, herkenningspunt, locatie, onderwerp, publieke figuren en meer. Het platform is gratis beschikbaar in zowel het Hebreeuws als het Engels, en alle visuele inhoud bevat Engelse ondertitels.

Deze archieven zijn begonnen met filmliefhebbers Lia en Wim Van Leer, het echtpaar dat het Jeruzalemse arthouse-theater oprichtte (evenals soortgelijke theaters in Haifa en Tel Aviv).

Om de archieven te digitaliseren, wilde de Cinematheque dat het zou voldoen aan alle internationale standaarden, met gelijkaardige apparatuur, personeel en een werkplan. Het grootste voordeel was dat we films konden ontvangen van allerlei organisaties en individuen, zei Avraham, mensen die de Jerusalem Cinematheque als instelling vertrouwden.

Individuen brengen ongemarkeerde rollen naar de archieven, vaak homevideo’s die “zo echt en levend” zijn, zei ze. “Je blijft steeds meer puzzelstukjes zien van hoe het leven toen was.”

Het filmarchief bevat meer dan 30.000 titels, opgenomen op twee miljoen meter film, en 4.500 uur aan producties gemaakt in Israël, met een digitaal opslagvolume van ongeveer 6 petabyte (6 miljoen gigabyte).

Als onderdeel van het $10 miljoen kostende project, heeft de Cinematheque het eerste geavanceerde professionele laboratorium in Israël opgericht dat filmrollen omzet in digitale formaten volgens internationale normen.

Na drie jaar onderzoek en het gedetailleerd in kaart brengen van historische informatie waarmee kijkers naar onderwerpen in de filmfragmenten kunnen zoeken, zijn de films nu toegankelijk voor het grote publiek.

Voorlopig zijn de archieven gratis, en zullen ze gratis blijven “zolang het bij ons is”, zei Avraham. “We proberen een open, non-profit, culturele instelling te zijn, hoewel het afhankelijk is van onze supporters en van de begroting van de Israëlische overheid..”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)