Noodtoestand in Israël verlengt

Demonstratie in Tel Aviv. Screenshot tv

Terwijl in heel Israël weer duizenden mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen premier Netanyahu en in ultraorthodoxe wijken rellen uitbreken tussen politie en Harediem, heeft de regering de noodtoestand verlengd tot 13 oktober. Het verbod op demonstreren verder dan 1 km van je huis, blijft daarmee van kracht.

De wet werd vorige week goedgekeurd door de Knesset-commissie Grondwet, Recht en Justitie en trad verleden week donderdag meteen in werking en is nu verlengd tot 13 oktober.

De verlenging van de wet, die werd voorgesteld door minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein, werd door de ministers goedgekeurd tijdens een telefonisch referendum op dinsdagavond.

Door de wet is het Israëliërs verboden om meer dan een kilometer van hun huizen te reizen om te protesteren en zijn demonstraties beperkt tot groepen van twintig met onderling twee meter sociale afstand.

De wet beperkt ook gebeden in synagogen en het bezoeken van de soekah’s van anderen tijdens de Soekot-vakantie, die op vrijdagavond begon.

Waar eerst werd gedacht dat de wet een klap zou zijn voor de wekelijkse demonstraties tegen het beleid van premier Netanyahu, bleek dinsdagavond opnieuw dat dit niet het geval is.

Zoals ook afgelopen zaterdag, gingen ook nu weer duizenden mensen de straat op om in hun buurt of wijk, binnen 1 km van hun huis te demonstreren.

Over het algemeen werd er op een rustige manier gedemonstreerd op drukke kruispunten, rotondes en bruggen over snelwegen, in heel het land.

In Tel Aviv kwamen honderden mensen op het plein van het Habima Theater bijeen om vandaaruit later op de avond over Rotschild Boulevard te marcheren.

In tegenstelling tot afgelopen zaterdagavond, toen er rellen uitbraken tussen demonstranten en politie, en 38 mensen werden gearresteerd, hiel de politie zich nu afzijdig.

In tegenstelling tot de typische politieaankondigingen, zei een politieofficier door een megafoon tegen demonstranten: “We zijn niet tegen jullie, maar jullie brengen allemaal je gezondheid in gevaar.”

Wel weerden er tientallen boetes uitgedeeld voor overtredingen van de sociale afstandsregels.

Ook op dinsdagavond kwamen ultraorthodoxe inwoners van Modiin Illit in botsing met de politie die probeerde virusbeperkingen af ​​te dwingen. Honderden demonstranten omsingelden een politieauto in de stad en gooiden stenen en andere voorwerpen naar de politie.

Er werden extra agenten ter plaatse geroepen, drie politieagenten raakten lichtgewond en vier demonstranten werden gearresteerd.

Video’s van de scène toonden politieagenten die demonstranten duwden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)