Stockholm krijgt voor het eerst een ​​in Zweden geboren rabbijn

De belangrijkste synagoge van Stockholm. Foto met dank aan de Joodse Gemeenschap van Stockholm

Rabbijnen in Stockholm spreken meestal geen Zweeds en zijn niet bekend met de Zweedse cultuur. Dat komt omdat de Joodse gemeenschap in Zweden – ongeveer 15.000 mensen op een totale bevolking van 10 miljoen – klein genoeg is om rabbijnen van elders te halen.

Hoewel dat ook het geval is in veel andere Europese en andere landen met een kleine joodse bevolking, stelt Zweden zijn eigen specifieke uitdagingen voor rabbijnen uit het buitenland. Van veel Zweden is bekend dat ze beleefd maar gesloten zijn, wat het moeilijk kan maken om gemeenteleden te leren kennen.

Dit alles is geen probleem voor Mattias Amster. Hij werd in juli de eerste rabbijn in Stockholm die in Zweden is geboren en opgegroeid.

In Zweden geboren rabbijnen hebben in andere steden gewerkt, maar niet Stockholm waar ongeveer 4500 Joden wonen, de grootste gemeenschap van het land.

Amster, afkomstig uit Stockholm, verliet Zweden toen hij in de twintig was, en brengt veel kennis met zich mee over de Zweedse cultuur.

“Een ding is me opgevallen: het is goed voor mensen dat het iemand is met wie ze zich kunnen identificeren,” zei Amster.

Amster bracht acht jaar door op orthodoxe yeshiva’s in Israël, waar hij zijn wijding ontving en zijn in Amerika geboren vrouw Esther ontmoette. Daar kreeg het echtpaar twee kinderen, Gita en Shmuel, voordat ze naar Oregon verhuisden, waar ze twee jaar werkten voor het Portland Kollel, een organisatie die joodse educatieve programma’s aanbiedt aan joden met verschillende achtergronden.

Nu is de 36-jarige Amster teruggekeerd naar zijn wortels als de orthodoxe rabbijn van de Zweedse hoofdstad. De gemeenschap heeft traditioneel een orthodoxe en een niet-orthodoxe rabbijn in dienst. Er is ook een afdeling van de orthodoxe Chabad Lubavitch-beweging die buiten de officiële gemeenschap opereert.

“Het voelt heel goed om voor het eerst in de bijna 250-jarige geschiedenis van onze gemeenschap een in Zweden geboren rabbijn in dienst te kunnen nemen. Rabbi Amster is opgegroeid in onze gemeenschap en hij kent de uitdagingen waarmee onze gemeenschap en haar leden worden geconfronteerd, ”vertelde gemeenschapsleider Aron Verständig in een verklaring aan de Jewish Telegraphic Agency.

Amster van zijn kant, wiens vrouw onlangs bevallen is van hun derde kind, zegt dat het ‘fantastisch’ voelt om weer in zijn geboorteplaats te zijn. Hij werkt samen met de conservatieve rabbijn van de stad, Ute Steyer, om de lokale gemeenschap te leiden; hij heeft de leiding over het orthodoxe leven, terwijl Steyer de leiding heeft over het niet-orthodoxe leven.

Het volledige interview met rabbijn Mattias Amster, kunt u hier lezen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!