Verzet tegen Netanyahu neemt toe; demonstraties in heel Israël; auto rijdt in op demonstranten

Moment dat automobilist bewust op demonstranten inrijdt. Screenshot Ynet

Het verbod op demonstreren dat door de regering Netanyahu op woensdag werd afgekondigd maakt een uitzondering uitzondering voor demonstreren tot 1 km van je huis en in kleine groepen. Daar maakten duizenden Israëlis gebruik van door donderdagavond op drukke kruispunten, pleinen en viaducten te gaan demonstreren tegen premier Netanyahu.

Demonstraties vonden plaats in het gehele land, meestal in kleine groepjes. In Tel Aviv vonden twee grotere demonstraties plaats. Op Dizengoff plein en bij het Habima theater nabij Rotschild boulevard, demonstreerden circa 3.000 mensen.

Deze demonstratie liep op geweld uit nadat een auto bewust op de demonstranten inreed waarbij twee vrouwen licht gewond raakten.

Video van moment van de carramming:

Dit bewust op demonstranten inrijden bewijst nog maar eens hoe groot de spanning in het land is.

In totaal 15 mensen zijn in Tel Aviv gearresteerd nadat de politie probeerde de straten schoon te vegen.

Je hebt de aanhangers van Netanyahu die alles wat hij beslist prachtig vinden, en er is de alsmaar groeiende groep van Israëlis die een eind aan zijn bewind willen.

Dit blijkt ook uit de cijfers, minder dan 25% van de bevolking heeft nog vertrouwen in Netanyahu en zijn ministersploeg van 36 man/vrouw.

Naast de verwijten dat hij moet aftreden wegens zijn komende proces voor fraude en omkoping, verwijten steeds meer Israëlis hem dat de regering zich niet heeft voorbereid op de tweede virus golf.

Er zijn slechts 19 ziekenhuisbedden bijgekomen, ziekenhuizen zijn niet uitgebreid, en de economie en scholen zijn te snel en zonder enig beleid open gegaan.

Wat ook meetelt is de wijze waarop hij het niet opvolgen van de geldende regels door de ultraorthodoxe bevolking aanpakt.

Bang dat de orthodoxe coalitiepartijen hun dreigement waar maken en uit de regering stappen, worden er geen maatregelen genomen tegen bijvoorbeeld de enorme sukkahs die in bijvoorbeeld Mea Sheariem in Jeruzalem zijn gebouwd en waar duizenden mensen in kunnen.

Ook het niet houden aan de voorschriften tot het dragen van mondkapjes en het houden van afstand wordt zonder het aanpakken gewoon toegestaan.

Waar bijna 1 miljoen mensen hun baan kwijt zijn en er nog vele duizenden werklozen bij zullen komen, mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen, bedrijven de een na de ander failliet zijn, komt de regering met steed strengere maatregelen, waar steeds minder mensen gehoor aan geven.

En dan verbaasd het niemand dat Netanyahu in een video op Facebook aankondigt dat de regering overweegt iedereen wat geld toe te stoppen zoals al twee keer eerder is gebeurt.

Zoals je een kind dat zeurt een snoepje geeft.

De angst dat de spanningen in Israël zullen uitmonden in een volksopstand wordt steeds groter, en ook vaker genoemd in allerlei commentaren op tv en de rest van de media.

Er is geen sprake van enig leiderschap, alles draait om te zorgen aan het bewind te blijven en het zal dan ook niemand verbazen wanneer komende zaterdagavond opnieuw duizenden Israëlis de straat opgaan om te demonstreren.

Een groeiende beweging die niet meer lijkt te kunnen worden gestopt.

Waar dit eindigd?

De komende tijd zal het leren, positief zijn er maar weinigen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)