Darmbacteriën zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor gewichtstoename tijdens chemokuur

Dr. Ayelet Shai (R.) & Prof. Omry Koren. Foto Bar Ilan Universiteit

Ongeveer een derde van de vrouwen die chemotherapie ondergaan voor borstkanker, komt na de ingreep in gewicht aan. Nu hebben Israëlische wetenschappers een mogelijke verklaring: darmbacteriën zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor metabolische veranderingen die leiden tot die extra kilo’s, meldt ISRAEL21C.

In een onderzoek dat onlangs in BMC Medicine is gepubliceerd, bestudeerden onderzoekers 33 vrouwen die met chemotherapie begonnen voor borst- of gynaecologische kanker. De vrouwen werden vóór de behandeling één keer gewogen en ongeveer vijf weken nadat de behandeling was begonnen opnieuw. Voorafgaand aan de behandeling werd een ontlastingsmonster gebruikt om het microbioom van elke vrouw genetisch te karakteriseren.

Negen van de vrouwen bleken aanzienlijk in gewicht te zijn aangekomen. Het microbioom van deze vrouwen vertoonde een kleinere diversiteit aan darmbacteriën en verschillende bacteriestammen in vergelijking met dat van de vrouwen die geen gewichtstoename ervoeren.

Toen de onderzoekers vervolgens de darmmicrobiota van de vrouwen die aankwamen overbrachten naar kiemvrije muizen, ontwikkelden ze glucose-intolerantie en werden tekenen van chronische ontstekingsaandoeningen in hun bloed gedetecteerd.

Deze bevindingen suggereren dat bacteriën gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor metabolische veranderingen die leiden tot gewichtstoename na chemotherapie en dat de samenstelling van darmbacteriën kan voorspellen welke vrouwen tijdens de behandeling aankomen.

“We hebben voor het eerst aangetoond dat het microbioom vóór de behandeling van patiënten die na chemotherapie in gewicht zijn aangekomen, anders is dan het microbioom van patiënten die niet aankwamen, en dat fecale transplantatie van patiënten die aankwamen, leidt tot glucose-intolerantie, nadelige lipiden. veranderingen en ontstekingsveranderingen in kiemvrije muizen, ”zei professor Omry Koren van de Bar-Ilan University.

Koren en zijn collega Dr. Ayelet Shai, hoofd oncologie van het Galilea Medical Center, voeren een vervolgstudie uit bij een grotere patiëntenpopulatie en aan het einde van de chemotherapie.

“We hopen dat we in de toekomst in staat zullen zijn om de vrouwen die risico lopen op gewichtstoename te identificeren door middel van een eenvoudig onderzoek en misschien zelfs manieren te suggereren om dit fenomeen te voorkomen,” zei Shai.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)