Het Israëlische geheim voor veerkracht dat iedereen kan leren

Noam Gershony kwam bijna om bij een helikoptercrash. Zes jaar later won hij een Paralympische gouden medaille. Foto via Facebook / ISRAEL21C.

Hoe ging de Israëlische luchtmacht-helikopterpiloot Noam Gershony van een bijna fatale crash naar het winnen van een Paralympische gouden medaille in rolstoeltennis? Hoe kwam een ​​kleine jongen uit de hel van nazi-kampen om de opperrabbijn van Israël te worden?

Het draait allemaal om veerkracht.

De 14 profielen in het boek ISResilience: What Israelis Can Teach the World, worden beschreven door Michael Dickson en Dr. Naomi L. Baum en is op 11 november uitgebracht door Gefen Publishing House en bewijzen dat het mogelijk is om in het leven te slagen ondanks vreselijke tragedies en formidabele obstakels.

“Ik woon al bijna 15 jaar in Israël en ik ontmoet allerlei soorten mensen tijdens mijn reizen”, zegt co-auteur Michael Dickson, uitvoerend directeur van StandWithUs in Israël.

“Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat er iets speciaals is aan de manier waarop Israëliërs ermee omgaan, of ze het nu weten of niet. Ze worden ‘s ochtends wakker en weten niet hoe de dag zal eindigen. Ze leven met onzekerheid en toch herstellen ze zich van persoonlijke en nationale tragedies. “

Zes jaar geleden begon het idee voor het boek vorm te krijgen.

Een van de eerste interviews van Dickson was met psycholoog Naomi Baum , de toenmalige oprichter en directeur van de Resilience Unit van Metiv, het Israel Center for the Treatment of Psychotrauma.

Baum’s Building Resilience Intervention (BRI) – een trainingsprogramma voor verzorgers, zoals leraren, om veerkracht op te bouwen bij zichzelf en bij degenen die zij verzorgen na welk soort trauma dan ook – is ingezet na massale rampen in Israël, de Verenigde Staten, Mexico, Spanje, Haïti , Namibië, Nepal en Turkije.

Nadat Dickson aan Baum vroeg om mee te doen aan zijn ‘ontdekkingsreis’, begonnen de twee met het interviewen van Joodse en Arabische Israëliërs met inspirerende verhalen over veerkracht.

“Het concept omvat twee schijnbaar tegenstrijdige vermogens: enerzijds om te weerstaan ​​en onbuigzaam te blijven, en anderzijds om spontaan te zijn, te improviseren”.

De auteurs zeggen dat de drie sleutels tot veerkracht empathie, flexibiliteit en betekenis aangeven, er ook gebeurt.

Israëliërs hebben natuurlijk geen uitsluitsel over veerkracht, zegt Dickson. “Maar er is iets – misschien de combinatie van het hebben van geen ander land en het hebben van een gemeenschap die hen helpt tragedie te boven te komen – dat de drie sleutels van veerkracht belichaamt met een specifiek Israëlisch tintje”, zegt Dickson.

De 14 profielen die uit een lange lijst zijn gekozen (er komt mogelijk een vervolg) zijn onder meer beroemde Israëliërs, zoals Natan Sharansky, die de brute Sovjetgevangenis overleefde en een geliefd Israëlisch staatsman werd, en minder bekende Israëliërs zoals Nadav Ben Yehuda, die zwaargewond raakte toen hij het leven redde van een Turkse klimmer op Mount Everest.

Maar ook Amit Goffer, die verlamd raakte bij een offroad-ongeluk en ReWalk en UpNRide uitvond om verlamde mensen weer op de been te krijgen.

Of Gadeer Kamal-Mreeh, die racisme en seksisme overwon en Israëls eerste vrouwelijke Druzische parlementariër werd.

Er is Sherri Mandell, die The Blessing of a Broken Heart en The Road to Resilience: From Chaos to Celebration schreef in de nasleep van de moord op haar tienerzoon Koby.

“Sommigen hebben gruwelijke tragedies geleden, maar kunnen nog steeds lachen. Natan Sharansky gebruikte humor als een van zijn instrumenten om met eenzame opsluiting om te gaan. Hij vertelde de bewakers grappen, want als hij ze aan het lachen kon krijgen, was dat een overwinning.”

Dickson zegt: “Ik verwachtte dat onze interviews een bedroevende ervaring zouden zijn, maar ze waren opbeurend en plezierig vanwege dat gevoel voor humor.”

Enkele aanstaande afspraken die voor het publiek beschikbaar zijn, zijn onder meer een Israel Bonds-evenement op 16 november, een ‘2 Nice Jewish Boys’-podcast op 19 november en een JNF-boekevenement op 22 april.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!