IDF valt Iraanse doelen in Syrië aan na vondst landmijnen

Enkele van de gevonden landmijnen. Foto IDF woordvoerders eenheid

Na de vondst op dinsdag van landmijnen op de Golan, aan de Israëlische kant van de grens met Syrië, heeft de IDF de afgelopen nacht Iraanse doelen in Syrië aangevallen en vernietigd. Volgens het Syrische persbureau SANA zouden drie soldaten zijn gedood en een gewond. Het in het Engeland gevestigde Syrian Observatory for Human Rights, zegt echter dat er 10 doden zijn waaronder een aantal Iraanse militairen.

Volgens het persbericht van de IDF werden er opslagfaciliteiten, hoofdkwartieren en een militaire compound getroffen behorende tot de Iraanse Quds-strijdmacht. Bovendien werden Syrische grond-lucht raketbatterijen geraakt.

Locatie op Israëlische grondgebied van de landmijnen. Fot IDF woordvoerders eenheid

“Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vielen vanavond in Syrië militaire doelen aan die behoren tot de Iraanse Quds Force en het Syrische leger”, volgens de woordvoerder van de IDF, verwijzend naar de expeditionaire eenheid van de IRGC, die Iraanse bondgenoten in Syrië ondersteunt en leidt.

“De aanval bracht grote schade toe aan magazijnen, commandoposten en militaire complexen, evenals batterijen van grond-luchtraketten”, zei de IDF in de persverklaring.

Hoewel de IDF niet zei waar de aangevallen doelen zich bevonden, melde het Syrische persbureau SANA dat doelen rond Damascus door Israëlische raketten waren geraakt, waarbij werd gezegd dat “Syrische luchtafweer enkele Israëlische raketten in de lucht had vernietigd”.

Volgens Syrische oorlogsanalisten moeten dit soort opmerkingen met een korreltje zout worden genomen.

Volgens het persbericht van de IDF werden er opslagfaciliteiten, hoofdkwartieren en een militaire compound getroffen
Landmijnen worden onschadelijk gemaakt. Foto IDF woordvoerders eenheid

De IDF zei dat de luchtaanvallen een reactie waren op de explosieven die het dinsdag aan de grens ontdekte en waarvan werd gezegd dat ze waren geplant “door een Syrische cel die onder Iraanse leiding handelde”.

Specialisten van het Israëlische leger hebben de landmijnen later op dinsdag onschadelijk gemaakt. Ongeveer drie maanden geleden verijdelde het leger een poging om explosieven op dezelfde plaats te leggen, zei het leger.

Onschadelijk maken van de landmijnen. Foto IDF woordvoerders eenheid

Het gebeurt zelden dat de IDF bekend maakt dat zij achter aanvallen op doelen in Syrië zitten, minister van Defensie Gantz, had eerder op dinsdag tijdens een bezoek aan het gebied, gezegd dat Israël het plaatsen van explosieven in de Golan niet zou tolereren. “We kunnen hier geen oog voor hebben. Het is een ernstig incident”, zei Gantz tegen verslaggevers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!