Palestijnse Autoriteit hervat de security samenwerking met Israël

Mahmoud Abbas. Screenshot YouTube

De Palestijnse Autoriteit heeft besloten om de sinds mei opgeschorte veiligheidscoördinatie met de Israëlische autoriteiten te hervatten. De stopzetting in mei gebeurde vanwege de plannen die Israël toen had om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, zei minister van Burgerzaken Hussein al-Sheikh dinsdag.

Volgens de verklaring van al-Sheikh op Twitter gebeurt dit nadat de Palestijnen de verzekering kregen van “internationale contacten” dat Israël zich aan afspraken zou houden.

In mei kondigde president Mahmoud Abbas aan dat de PA alle overeenkomsten en afspraken met Israël en de Verenigde Staten opschortte die zowel veiligheids- als civiele kwesties betreffen.

De machtige Commissie voor Burgerzaken van Al-Sheikh is verantwoordelijk voor het beheer van de betrekkingen met Israël. De voormalige PA-minister en Abbas-vertrouweling probeerde de terugkeer naar de coördinatie met Israël als “een overwinning voor onze grote natie” te presenteren.

“Ons standpunt was duidelijk: zolang er een intentie was om te annexeren, beschouwde het Palestijnse leiderschap zichzelf als vrijgesproken van zijn overeenkomsten met Israël”, zei al-Sheikh in een interview met de officiële Palestijnse TV.

“We wendden ons de afgelopen dagen schriftelijk tot de Israëlische regering met de vraag of ze zich nog steeds aan hun overeenkomsten met ons zouden houden, daarop hebben we vandaag een brief ontvangen van de Israëlische regering waarin staat dat ze zich inzetten voor de overeenkomsten die met de Palestijnse leiderschap zijn ondertekend, ”vervolgde al-Sheikh.

De terreurgroep Hamas bekritiseerde de beslissing van Ramallah scherp en noemde het “een aanval op de nationale inspanningen om samenwerking op te bouwen en een strategie om de bezetting, annexatie, normalisatie en de ‘Deal of the Century’ te bestrijden.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!