Chaos en lange wachttijden bij opening open-air winkelcentra in Israël

Screenshot Channel 13

Nadat het coronakabinet maandag had besloten dat open-air winkelcentra in zogenaamde groene steden vanaf vandaag weer open mochten, gingen duizenden Israëlis naar deze winkelcentra toe. Dat leidde tot enorme lang wachtrijen en zelfs vechtpartijen tussen gefrustreerde wachtenden.

De beslissing van het coronakabinet kwam, nadat eigenaren van openluchtwinkelcentra hadden geklaagd toen straatwinkels wel open mochten terwijl dit soort open-air winkelcentra gesloten moesten blijven.

Volgens het schema van het ministerie van Volksgezondheid mogen slechts vier klanten tegelijk in één winkel komen, wat sommige winkels ertoe aanzet teom hekken bij de ingang te plaatsen om te voorkomen dat mensen samenkomen, maar dit ontmoedigde de opgewonden kopers niet.

In sommige gevallen moesten klanten meer dan twee uur in de rij wachten voordat ze de winkels konden betreden, wat leidde tot gekibbel, geschreeuw en zelfs fysieke gevechten.

De bewakers in de winkelcentra, die nu “gezondheidstoezichthouders” worden genoemd, probeerden de menigte uiteen te drijven, maar de klanten waren niet bereid om de plaatsen in de rij op te geven en gaven de winkeleigenaren de schuld van onvoldoende voorbereiding.

“We staan hier sinds 9 uur ‘s ochtends, er waren hier ruzies, het is gewoon walgelijk. Het is wat je’ de lelijke Israëliër ‘zou noemen”, zei een van de shoppers van het BIG winkelcentrum in Be’er Sheva, die wachtte om de FOX-winkel binnen te komen.

Liz, die in de rij met haar dochtertje wachtte, zei dat ‘ze geen kleren meer had’ en geen andere keus had dan naar het winkelcentrum te komen. “Ik heb kleding nodig voor de kinderen, ik de wanhoop nabij. Ik ga zoveel mogelijk uit de buurt van andere mensen in de rij en doe mijn masker niet af, maar ik ben seconden verwijderd van ‘nervous breakdown’.

Op een gegeven moment begonnen sommige winkels nummers uit te delen aan mensen in de rij en hun naam te roepen zodra het hun beurt was om binnen te komen.

Inmiddels heeft een van de grootse franchiseondernemingen in Israël, Fox, aangekondigd de komende dagen tot middernacht open te blijven De onderneming heeft de winkelketens “Fox Home”, “American Eagle”, “Mango”, “Lalin”, “Billabong”, “Shilab” en “Nike”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)