Israël overspoeld met toiletten uit de oudheid

Stenen toiletten voor de elites van Jeruzalem in de bronstijd. Foto door Eliyahu Yanai / City of David

Donderdag 19 november is het Wereldtoiletdag, ingesteld door de Verenigde Naties om mensen wereldijd bewust te maken van sanitaire uitdagingen. Ter gelegenheid hiervan keek ISRAEL21C naar de sanitaire situatie in Israël in de afgelopen paar millennia en leren we meer over de beste oude toiletten die door archeologen zijn blootgelegd.

City of David, Jeruzalem (Bronstijd)

Op de archeologische vindplaats van Ir David (Stad van David) in Jeruzalem zijn prachtige resten van toiletten gevonden, en dat is blijkbaar geen toeval.

“Waar vinden we toiletten? We vinden toiletten in Ir David, de hoofdstad van het koninkrijk Judea, en uiteraard woont de rijke bevolking altijd in de hoofdstad ”, legt archeoloog Saar Ganor van de Israel Antiquities Authority uit.

“Het is een fenomeen dat tot de hogere klassen behoort”, zegt hij.

“Eenvoudige mensen maakten toiletten van materialen zoals hout, waarvan de resten verdwenen, of ze gebruikten andere manieren, zoals het graven van een gat in de grond”, voegt hij eraan toe.

De losse die overbleven zijn gemaakt van steen en zien er opmerkelijk veel uit als die in uw huis. Maar deze toiletten spoelden natuurlijk niet door.

“In deze tijdsperiodes hebben we in feite een paar voorbeelden van stenen waarvan de omtrek meestal vierkant is en 30 tot 40 centimeter hoog, een soort grote kubus met een gat in het midden dat helemaal naar beneden loopt. Soms zit er aan de voorkant een buis waarvan je je kunt voorstellen waarvoor hij werd gebruikt, of als alternatief een ander gat. In de meeste daarvan zit dit soort beitelen in het bovenste deel van de zitting; het is echt een stoel waar je op kunt zitten met een gat in het midden ”, zegt Ganor.

“Het menselijk ras is duidelijk niet veranderd en heeft zich altijd op dezelfde manier ontlast”, merkt hij op.

Tel Lachish (bronstijd)

Een stenen toilet gevonden in de tempel van de stadspoort van het Heilige der Heiligen van Lachis. Foto door Clara Amit / Israel Antiquities Authority

Tijdens de Eerste Tempelperiode was de stad Lachis in de uitlopers van Judea de tweede stad na de hoofdstad Jeruzalem. En als zodanig had het een rijke en urbane bevolking die stenen loos gebruikte.

“Er werd een vrij grote steen gevonden in de stadspoort van Tel Lachish, iets in de trant van een halve meter bij een halve meter, en 40 centimeter hoog. Het heeft ook een stoelvormige beitel aan de bovenkant en een leiding aan de voorkant, ”zegt Ganor.

Om het nog interessanter te maken, werd de steen gevonden in de tempel van de stadspoort. In het allerheiligste. Maar hoe vond een zo onrein voorwerp als een toilet zijn weg naar die plek?

Volgens Ganor heeft het te maken met religieuze en politieke hervormingen. Toen koning Hizkia op de troon kwam, maakte hij Jeruzalem tot het middelpunt van de dingen, door alle tempels en aanbidding buiten de hoofdstad te verbieden. Waaronder die in Lachish.

“Blijkbaar was de manier om de tempel van de stadspoort onbruikbaar te maken het plaatsen van een toilet in het Heilige der Heiligen, zodat het niet zou worden gebruikt”, legt hij uit.

Het lijkt erop dat de met afschuw vervulde lokale bevolking niet eens overwoog om het gloednieuwe toilet te gebruiken: grondtesten konden de overblijfselen van ontlastingsbacteriën niet oppikken zoals die gevonden werden rond toiletten in Ir David.

“Ze hebben de site verzegeld en het heeft 2700 jaar gewacht om het op te graven”, besluit Ganor.

Beit She’an (Romeinse tijd)

Een enorme openbare badkamer uit de Romeinse tijd ontdekt in Beit She’an.  Foto door Peter Gendelman / Israel Antiquities Authority

Terwijl latrines die waren aangesloten op een sanitaire systeem in de Romeinse tijd een zeer hoogstaand item waren, konden gewone mensen ze in openbare loos vinden.

De grootste die in Israël zijn ontdekt, zijn te vinden in Beit She’an, naast grote openbare baden. En als we ‘groot’ zeggen, bedoelen we het: ze hebben comfortabel gezeten voor tientallen mensen.

“Over het algemeen waren toiletten een kamer, meestal geen kleine, met een diep kanaal langs de wanden, een doorspoelkanaal dat alle ontlasting en alles wat erin zat naar buiten voerde. Daarop zetten ze stoelen; soms waren dit gewone stenen zittingen, maar in een flink aantal gevallen waren het marmeren zittingen – iets dat lijkt op de wc-brillen van vandaag, met een mooi en overzichtelijk gat voor bodems ”, zegt IAA-archeoloog Peter Gendelman.

“Daarnaast waren er ook bovenkanalen die meer bedoeld waren om te reinigen”, zegt hij. In tijden van voor het toiletpapier doopten deze toiletbezoekers een spons die aan een stok was vastgemaakt in het water om hun billen schoon te maken.

Deze openbare toiletten in de stad getuigen van stedelijke planning op hoog niveau, legt Gendelman uit.

“De openbare toiletten, en ook de privé, moesten worden geplaatst waar er 24/7 waterstroom was”, zegt hij. “Het vereiste een verbinding met zowel watersystemen als openbare afvoersystemen.”

Caesarea (Romeinse tijd)

Een chique toilet ontdekt in de rijke Romeinse stad Caesarea. Foto door Peter Gendelman / Israel Antiquities Authority

Een paar toiletten van privéwoningen uit het Romeinse tijdperk zijn ook blootgelegd, zegt Gendelman, met name in paleizen en openbare voorzieningen in de stad Caesarea. Een daarvan had zelfs marmeren zuilen en gepleisterde muren, maar het vertegenwoordigt echt niet de levensstijl van de algemene bevolking.

“De meeste mensen gebruikten waarschijnlijk kamerpotten, of mensen die op het platteland woonden, moeten het ergens buiten hebben gedaan”, legt hij uit.

De plas van mensen ging niet verloren. Het werd verzameld voor leerlooiers, die de ammoniak uit de urine gebruikten om haar uit de huiden te verwijderen – een praktijk die tot in de 19e eeuw aanhield.

Gendelman voegt eraan toe dat er bronnen zijn die beschrijven hoe in het oude Rome luidruchtige karren ‘s morgens vroeg langskwamen om urine te verzamelen, op een manier die niet verschilt van die van moderne vuilniswagens.

“Als het plaatsvond in de hoofdstad van het rijk, dan moet het ook ergens anders zijn gebeurd”, concludeert hij, waardoor we beelden oproepen van urinekarren die door de straten van Caesarea rijden

Septische put, Jaffa (Ottomaanse periode)

De binnenkant van een septic tank die eind 19e eeuw in de nieuwe wijken van Jaffa werd geïntroduceerd.  Foto door Yoav Arbel / Israel Antiquities Authority

Als het gaat om de late 19e en begin van de 20ste eeuw in de Ottomaanse Palestina, archeologische vondsten zijn moeilijker te, nou ja, te vinden. Veel gebouwen uit die periode zijn gerenoveerd en maken deel uit van hedendaagse gebouwen.

En toch zijn er een paar voorbeelden van ouderwets sanitair, vooral in Jaffa.

“Over het algemeen waren toiletten voor de meeste mensen in het land Israël destijds een gat buiten het huis, in de achtertuin, met een hut erop”, legt Yoav Arbel uit, een archeoloog bij de IAA. “Je moest het gat opnieuw uitgraven of het elke keer schoonmaken.”

Dit was ook het geval in Jaffa, waar bijgebouwen de norm waren.

“Er waren geen rioleringen, er was niets”, zegt hij. “Er zijn veel getuigenissen over de onaangename sfeer die het creëerde en de onaangename lucht.”

‘Er waren mensen die het gewoon op straat gooiden, net als in de middeleeuwen’, voegt hij eraan toe. “Dit waren acceptabele dingen en daarom waren er ziekten.”

Een bijzonder zware cholera-epidemie trof de stad in 1902. Het officiële dodental bedroeg 272, maar volgens Arbel moeten ongeveer 1000 van de 20.000 inwoners van de stad zijn gestorven aan de ziekte, die wordt overgedragen via de afscheidingen van een ziek persoon.

“Dit geeft je een voorbeeld van de situatie die in Jaffa is ontstaan ​​door het feit dat de toiletten in Jaffa in zo’n rampzalige en primitieve staat verkeerden”, zegt hij.

Sommige mensen dumpten hun afval in zee, en sommige rijke huizen met privétoiletten hadden zelfs rioleringen die het door een tunnel voerden die de straat doorkruiste tot aan de Middellandse Zee.

In de late 19 e eeuw en begin 20 ste eeuw, huizen in de minder dichtbevolkte nieuwe Jaffa wijken gebruik gemaakt van de toenmalige moderne septic tanks.

“Deze tanks waren ondergronds in de straat, maar de afvoer kwam van binnenuit het huis zelf, zoals nu het geval is”, legt Arbel uit. “Deze waren van steen gebouwd en hadden een gewelfd dak, en ze verzamelden het afvalwater van binnenuit de huizen, dat zich op de grond verzamelde en vervolgens werd opgenomen. Ze hoefden nauwelijks schoongemaakt te worden. “

Hij zegt dat de Ottomaanse Turken veel veranderingen hebben doorgevoerd vanwege hun begrip van pandemieën. “Er was een afspraak, maar het is niet eenvoudig om de hele stad op te graven, niet tegenwoordig en zeker niet toen.”

Privétoiletten, Jaffa (late Ottomaanse vroege Britse mandaattijdperk)

Een badkamer in een prachtig betegeld huis uit het begin van de 20e eeuw in het zuiden van Jaffa. Foto door Yoav Arbel / Israel Antiquities Authority

Toen de Britten in 1917 Palestina overnamen van de Turken, brachten ze nieuwe systemen met zich mee.

“Tijdens het mandaat veranderde alles en we vinden rioleringssystemen, waarvan sommige nog steeds in gebruik zijn”, zegt Arbel.

“In zeer mooie huizen uit het begin van de 20 ste eeuw in het zuiden van Jaffa vonden we huizen met kleurrijke tegels,” merkt hij op. “Dit zijn mensen met middelen; elk van deze huizen had een toiletsysteem. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!