Golfstaten willen Israëlische raketafweersystemen

Trophy systeem beschermt een tank. Foto Rafael Advanced Defense Systems.

Met de ondertekening van de vredesakkoorden met de VAE, Bahrein, en binnenkort ook met Soedan wordt er verwacht dat dit zal leiden tot een aanzienlijke groei van de defensie-export van uit Israël naar de Golfstaten, die tot de grootste kopers van wapens ter wereld behoren.

Bronnen hebben het financiële dagblad “Globes” laten weten dat verschillende Golfstaten interesse hebben getoond in het kopen van elektronische raketafweersystemen uit Israël, evenals militaire hardware om olie-installaties te verdedigen tegen raketaanvallen. Volgens een met de materie bekende bron bevinden de contacten zich nog in een voorstadium.

Er is interesse geuit in het Trophy beschermingssysteem voor pantservoertuigen van Rafael Advanced Defense Systems, en in systemen voor verdediging tegen raketten die worden afgevuurd door drones, waaronder radar- en andere detectiesystemen, elektronische interferentiesystemen en fysieke onderscheppingsraketten.

Deze contacten vinden plaats tegen de achtergrond van de betrokkenheid van de VAE en Saudi-Arabië bij de burgeroorlog in Jemen, tegen de Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran. De strijdkrachten van de Golfstaten vechten in dit conflict in de lucht, te land en over zee, en de Israëlische systemen kunnen zeer nuttig zijn.

Wat betreft raketverdediging is de belangstelling begrijpelijk na de aanslag op Saoedi-Arabische olie-installaties in september 2019, die werd toegeschreven aan Iran. Door die aanval werd de helft van de olieproductiecapaciteit van Saudi-Arabië gedurende meerdere dagen buiten werking gesteld. Iraanse “zelfmoord” onbemande luchtvaartuigen en kruisraketten werden gebruikt bij de aanval, die niet in de laatste plaats een rol speelden in het streven van de Golfstaten naar toenadering tot Israël en in hun verlangen naar een officiële alliantie tegen de gemeenschappelijke vijand, Iran.

Als de belangstelling een officiële benadering wordt, zullen drie mensen moeten beslissen hoe ze moeten reageren: premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi. Ze zullen een principebesluit moeten nemen, waarbij het standpunt van de VS over deze kwestie zal moeten worden onderzocht, zeker met betrekking tot producten die samen met de VS zijn ontwikkeld. Ze zullen ook rekening moeten houden met het risico dat informatie over wapensystemen naar vijandige elementen wordt gelekt.

Volgens een defensiebron is de verleiding groot om defensieve wapens aan de Golfstaten te verkopen. Het zou Israëlische wapensystemen in de achtertuin van Iran plaatsen en zo het enorme voordeel van de recente vredesakkoorden realiseren. “De inzet van Israëlische wapensystemen, zelfs defensieve, verandert de vergelijking tussen Israël en Iran, die tot nu toe alleen een directe bedreiging voor Israël vormde, door middel van de raketten van Hezbollah en islamitische organisaties in de Gazastrook”, aldus de bron.

Er is natuurlijk ook het economische aspect. Volgens SIBAT, het directoraat Internationale Defensiesamenwerking van het Ministerie van Defensie, bedroeg de Israëlische wapenexport in 2019 7,2 miljard dollar. Landen in Azië zijn goed voor 41% van het totaal, Europa voor 26% en Noord-Amerika voor 25%. India is een grote importeur, net als de Filipijnen, Sri Lanka, Vietnam en Azerbeidzjan (dat momenteel Israëlische wapens gebruikt in het conflict met Armenië in Nagorno-Karabach).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)