IsraAID helpt Guatemala na de orkaan ‘Eta’

Een IsraAID-werknemer in Guatemala. Foto IsraAID

De Israëlische humanitaire hulporganisatie IsraAID heeft een noodhulpactie gelanceerd in Guatemala na de tropische storm Eta, waarbij meer dan 150 mensen om het leven zijn gekomen en de levens van ongeveer 200.000 inwoners van het Midden-Amerikaanse land zijn aangetast.

Het lokale team van IsraAID arriveerde op 9 november in Alta Verapaz, een van de zwaarst getroffen gebieden. Ze begonnen onmiddellijk met het aanbieden van psychologische eerste hulp, medische ondersteuning, hulpgoederen, hygiënekits en waterfilters, schrijft ISRAEL21C.

IsraAID heeft sinds de uitbarsting van de Volcán de Fuego in 2018, die aanzienlijke schade veroorzaakte in het zuidelijke deel van Escuintla, een permanent team ter plaatse in Guatemala.

Dit jaar heeft IsraAID Guatemala advies gegeven over psychosociale ondersteuning en veerkracht aan Guatemalteekse huishoudens in het licht van de Covid-19-pandemie, samen met hygiënebevordering en voedseldistributie voor kwetsbare gemeenschappen.

Eta kwam op 3 november voor het eerst aan land in het naburige Nicaragua, voordat het langzaam door de regio trok en zware regenval, overstromingen en modderstromen veroorzaakte. Tienduizenden mensen werden uit hun huizen geëvacueerd en meer dan 7.000 zitten in tijdelijke onderkomens.

“Naast de onmiddellijke noodhulp, zal het team van IsraAID een snelle evaluatie van de behoeften uitvoeren, gericht op herstelbehoeften in getroffen gemeenschappen”, aldus CEO Yotam Polizer.

“Temidden van de huidige wereldwijde pandemie veroorzaakt de recente storm een ​​dubbele ramp voor Guatemalanen. Voor de 7.125 ontheemden die in 86 centra zijn opgevangen, kan het een uitdaging zijn om sociale afstand te bewaren en regelmatig handen te wassen. Ons team zal hygiënekits en andere sanitaire voorzieningen leveren om de verspreiding van het virus tot een minimum te beperken. “

IsraAID, opgericht in 2001, heeft gereageerd op crises in 54 landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)