Israëlische agenten zouden de nummer 2 van Al-Qaida in Iran hebben omgebracht

Abdullah Ahmed Abdullah, ook bekend als Abu Muhammad al-Masri, waar de FBI een beloning voor bood voor vinden van zijn verblijfplaats. (Screenshot / fbi.gov)

De nummer 2 van Al-Qaida en het brein achter de bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998, zou in augustus in Iran zijn omgebracht door Israëlische agenten in opdracht van de Verenigde Staten, zo meldt de New York Times op vrijdag. Volgens Teheran is het verhaal gebaseerd op “verzonnen informatie”.

Abdullah Ahmed Abdullah leefde onder de aangenomen naam Abu Muhammad al-Masri en werd op 7 augustus, de dag waarop de aanslagen in 1998 plaatsvonden, door twee mannen op een motorfiets in de straten van Teheran neergeschoten, aldus de New York Times.

Volgens de krant werd de aanslag op Masri, die werd gezien als een waarschijnlijke opvolger van de huidige leider van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, tot nu toe geheim gehouden.

Het is onduidelijk welke rol de Verenigde Staten hebben gespeeld bij de dood van de in Egypte geboren militant. De Amerikaanse autoriteiten volgden Masri en andere Al-Qaida-agenten in Iran al jaren, aldus het artikel in de New York Times.

Al Qaeda heeft zijn dood niet bekend gemaakt, Iraanse functionarissen hebben het verdoezeld en geen enkele regering heeft publiekelijk de verantwoordelijkheid opgeëist.

Masri was een van de oprichters van Al Qaida, en werd samen met zijn dochter, de weduwe van de zoon van voormalig Al-Qaida-chef Osama bin Laden, Hamza bin Laden, gedood, meldde de Times.

Osama bin Laden zat achter de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten en werd in 2011 gedood bij een Amerikaanse inval in Pakistan.

Masri zat sinds 2003 in een soort van “hechtenis” van Iran, maar leefde sinds 2015 vrijuit in een luxe buitenwijk van Teheran, aldus de Times.

Amerikaanse antiterrorismebeambten geloven dat Iran hem daar mogelijk heeft laten wonen om operaties tegen Amerikaanse doelen uit te voeren, aldus schrijft de New York Times.

De FBI had een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over hem.

Iran zei zaterdag dat het bericht van de New York Times was gebaseerd op “verzonnen informatie” en ontkende tevens de aanwezigheid van een van de leden van al-Qaida op Iraans grondgebied.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)