Meerderheid Israëliërs wil dat de IDF coronacrisis beheert

IDF medici in een van de Israëlische ziekenhuizen . Foto IDF woordvoerders eenheid

De meerderheid van de Israëliërs vindt dat IDF-activiteiten niet beperkt moeten blijven tot militaire operaties tegen vijanden, maar dat de IDF ook verantwoordelijk moet zijn voor andere activiteiten, zoals het onderwijzen van aanvullend Hebreeuws of meer betrokken raken bij de coronacrisisbeheersing.

Volgens een nieuw onderzoek van het Israel Democracy Institute (IDI) onder Joodse Israëliërs wil ongeveer 65% van de respondenten dat de IDF de verantwoordelijkheden voor het coronavirus krijgt. 58% van de Israëliërs vindt dat het leger de leiding moet krijgen over de algemene lockdowns vanwege het coronavirus.

De peiling wijst ook uit dat 73% van de Israëliërs gelooft dat de IDF bereid is om te gaan met grote militaire dreigingen, terwijl het publiek ook gelooft dat het Home Front Command (HFC) geen absolute bescherming zal kunnen bieden aan burgers bij een militaire aanval, en slechts 39% van de burgers denkt beschermd te zullen worden in geval van een grootschalige militaire aanval, zo bleek uit de studie. 

Ongeveer 60% van de Israëliërs denkt dat de professionele aanbevelingen van IDF-opperbevelhebbers niet noodzakelijkerwijs worden beïnvloed door overwegingen van militaire aard, maar eerder politiek, economisch of humanitair.

Bovendien vertrouwt 72,5% van de Israëliërs op de professionaliteit van hoge IDF commandanten, met enkele verschillen tussen de politieke kampen. Ongeveer 65% vertrouwt op de professionaliteit van lagere commandanten.

Ongeveer 64% van de Israëliërs beschouwt de IDF-woordvoerderseenheid als een betrouwbare bron van informatie, met uitzondering van twee belangrijke kwesties: het aantal ultraorthodoxe rekruten, dat slechts door 32% vertrouwd wordt, en de zelfmoordcijfers van soldaten, die slechts door 38% vertrouwd wordt.

Economisch gezien denkt slechts 34,5% van de Joodse Israëliërs dat het economische beheer van de IDF efficiënt is, terwijl 51% dat niet doet, waaronder een grote meerderheid (60%) zich identificeert met politiek links en centrum, terwijl slechts 47% van de aanhangers van rechtse stemmers zo denkt.

Als het gaat om gelijkheid tussen mannen en vrouwen, denkt slechts 43% van de respondenten dat de IDF vrouwen gelijke kansen biedt aan mannen om hun persoonlijke potentieel te ontplooien – 50% onder mannen en 36% onder vrouwen.

Tot slot, wat betreft religieuze gelijkheid, denkt 46% van de Joodse Israëliërs dat de IDF religieuze en seculiere soldaten gelijke kansen biedt om hun persoonlijke potentieel te vervullen, waarbij slechts 22% onder de ultraorthodoxen, 38% van de nationaal-religieuze en 48% van de seculiere Joden het daarmee eens zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!