Na jarenlang vrijwilligers naar Israël te hebben gebracht moet Sar-El mogelijk sluiten

Foto Sar-El

Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar bijna 40 jaar na de oprichting loopt Sar-El, een non-profitorganisatie die honderdduizenden vrijwilligers van over de hele wereld heeft bijeengebracht om te helpen op IDF-bases door heel Israël, het risico haar deuren te sluiten vanwege een bezuiniging op het budget en de coronavirus pandemie.

Opgericht in 1983, biedt Sar-El (wat het Hebreeuwse acroniem is dat ‘dienst voor Israël’ betekent), logistieke steun aan IDF-soldaten op zo’n 20-30 bases in het hele land.

Het doel van de non-profitorganisatie is om de verbinding tussen Israël en de Joodse wereld te behouden en te versterken, en veel deelnemers hebben in feite alijah gemaakt en zijn na hun tijd met Sar-El opgeroepen voor de IDF

Sinds haar oprichting heeft de organisatie heeft meer dan 150.000 vrijwilligers van alle leeftijden van over de hele wereld naar Israël gehaald om als ondersteunend personeel op militaire bases in het hele land te fungeren, medische kits in te pakken, mechanische apparatuur te repareren en een verscheidenheid aan veldapparatuur in te pakken en te inspecteren.

In de afgelopen twee jaar ontving de organisatie een budget van het ministerie van Defensie. Maar dit jaar kreeg Sar-El geen budget, mede doordat de regering geen begroting heeft opgesteld voor 2020.

Keren Dahan, CEO van Sar-El, vertelde aan The Jerusalem Post dat de organisatie “besloten heeft om de handen uit de mouwen te steken, nieuwe financieringsbronnen te zoeken en vrijwilligers te blijven halen.”

Hoewel de organisatie doorgaans 3.500-4.000 deelnemers per jaar naar Israël haalt, hebben de coronaviruspandemie en de lockdowns in Israël ook een groot probleem veroorzaakt, aangezien vrijwilligers Israël niet kunnen binnenkomen.

Omdat Israël zijn grenzen heeft gesloten voor toeristen en potentiële vrijwilligers, “richten we ons op een nieuw publiek, voornamelijk vrijwilligers die in Israël wonen, en proberen we ondertussen de banden tussen diasporagemeenschappen en Sar-El te behouden door gesprekken te voeren met voormalige vrijwilligers,” aldus Dahan.

Sar-El stopte het grootste deel van het jaar met het binnenhalen van vrijwilligers, maar drie weken geleden heropende het zijn deuren en doen 180 vrijwilligers werk op de heropende IDF .

Vóór de pandemie waren de vrijwilligers van alle leeftijden. Nu is de gemiddelde leeftijd tussen de 18 en 20 jaar en tussen tussen 60 en 70 jaar oud en zijn het voornamelijk nieuwe immigranten.

“Het is echt mooi, want aan de basis kun je de mix van leeftijdsgroepen en nationaliteiten zien. Het is erg ontroerend; iedereen heeft het over hun alijah-verhaal en de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd, “zei Dahan, eraan toevoegend dat de groep wordt vergezeld door een” gids die activiteiten met hen doet en hen Hebreeuws en meer leert.”

En ondanks de aanhoudende pandemie, zei Dahan, worden er tot januari elke week groepen verwacht.

“We krijgen duizenden e-mails van deelnemers die vragen wanneer ze terug kunnen komen en vrijwilligerswerk kunnen doen,” zei Dahan. “Mensen missen de ervaring van Sar-El; het is net een grote familie, en mensen willen hun familie zien. “

Maar het gebrek aan geld baart Dahan, die al parttime werkt vanwege het gebrek aan geld, grote zorgen. Hoewel Sar-El probeert een budget te krijgen voor het komende jaar, is een van de doelen van de organisatie, om Sar-El onafhankelijker en autonomer te maken, wat zou betekenen dat er een nieuwe manier moet worden gevonden om geld binnen te halen”, aldus Dahan.

“Sar-El begon vanwege een ideologie en niet vanwege geld, en zo willen we doorgaan”, zei ze, benadrukkend dat “we besloten hebben door te gaan omdat ons doel het belangrijkste is.”

Toch voegde ze eraan toe: “We kunnen zo niet doorgaan.” In reactie daarop zei het ministerie van Defensie: “Tussen de jaren 2018-2019 heeft het ministerie van Defensie diensten verworven van de Sar-El-organisatie op het gebied van vrijwilligerswerving voor de IDF.

“Het ministerie evalueert momenteel de mogelijkheid om zijn activiteiten met de organisatie voor het komende jaar (2021) te hernieuwen, afhankelijk van de ontvangst van het benodigde budget van de IDF, en in overeenstemming met juridische overwegingen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)