Netanyahu vraagt Hooggerechtshof toe te staan dat hij benoemingen kan doen die zijn strafproces kunnen beïnvloeden

Premier Netanyahu. Foto GPO

Premier Netanyahu heeft het Hooggerechtshof donderdag meegedeeld dat hij de juridische positie van procureur-generaal Avichai Mandelblit verwerpt die de premier belet wetshandhavers te benoemen vanwege mogelijke belangenconflicten die voortvloeien uit de strafrechtelijke aanklachten tegen hem, meldt de Times of Israel.

Volgens de krant Haaretz is Mandelblit van plan Netanyahu te adviseren om premier af te treden als hij niet akkoord gaat met de belangenconflict-regeling van de procureur-generaal die hem belet belangrijke wetshandhavers aan te stellen, zoals een nationale politiechef en openbaar aanklager.

Mandelblit publiceerde afgelopen maandag zijn definitieve juridische mening over de kwestie en zei dat Netanyahu niet eens indirect betrokken kon zijn bij benoemingen via zijn medewerkers, om ieder risico van belangenverstrengeling tijdens zijn komende strafproces te elimineren.

“Indien Netanyahu een nationale politiechef en procureur zou benoemen zou dat invloed kunnen hebben op zijn strafproces”, zo schreef Mandelblit aan de advocaten van Netanyahu.

“De wet verleent de procureur-generaal niet de bevoegdheid om belangenconflicten over een bepaalde kwestie te bepalen”, schreven de advocaten van Netanyahu namens hem, bewerend dat alleen de premier zelf bevoegd is om een ​​dergelijke beslissing te nemen.

De advocaten schreven verder dat: “De premier van mening is dat er geen plaats is voor de beperkingen die worden genoemd in het deel van het advies met betrekking tot de betrokkenheid bij de wijze van benoeming”.

Ook werd er in het verzoek bijgezegd dat “Dit een kwestie is die een belangrijk onderdeel is van het regeerakkoord en het opleggen van beperkingen aan de premier in deze kwestie zal de vervulling van de wil van de kiezer schaden. “

Het eenheidsregeringsakkoord tussen Netanyahu’s Likud en minister van Defensie Benny Gantz’s Blauw-Wit gaf elke partij een vetorecht op belangrijke senior benoemingen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!