Opnieuw demonstreerden duizenden tegen premier Netanyahu

Foto Black Flag beweging

Voor de 23ste week op rij demonstreerden door geheel Israël duizenden mensen tegen premier Netanyahu waarbij zijn aftreden werd geëist. Yair Netanyahu vergeleek de demonstranten met IS aanhangers.

Demonstraties vonden plaats bij de ambtswoning van de premier in Jeruzalem, zijn privé woning in Ceasarea, in Tel Aviv en op bruggen, viaducten en straten door het gehele land.

Door het koude en natte weer was de opkomst van demonstraten lager dan gebruikelijk.

Eerder op zaterdag vertrok een protestkonvooi van meer dan 100 auto’s met opblaasbare onderzeeërs en F-35-rekwisieten vanuit Ceasarea richting Jeruzalem om deel te nemen aan de wekelijkse demonstratie.

Ami Ayalon, voormalig chef van de veiligheidsdienst van Shin Bet, hield een toespraak in Caesaria voordat de voertuigen hun weg naar Jeruzalem begonnen te vinden, waarbij hij kritiek had op Netanyahu’s afhandeling van staatszaken en de reactie op het coronavirus.

Tegen Netanyahu zei hij: “De manier waarop u het buitenlands beleid van Israël, de economie en de coronavirus-crisis beheert terwijl u meer gewicht hecht aan persoonlijke politieke overwegingen dan aan staatsoverwegingen schaadt de veiligheid van de staat Israël.”

De gepensioneerde generaal Amiram Levin – die op verschillende momenten het IDF Noordelijk Commando leidde, het bevel voerde over de elite Sayeret Matkal-commando-eenheid en diende als plaatsvervangend directeur van het Mossad-spionageagentschap – sprak ook tijdens de bijeenkomst in Caesaria en haalde uit naar de premier en Minister van Defensie Benny Gantz,

Eerder op zaterdag vergeleek Netanyahu’s zoon Yair, bekend om zijn controversiële sociale media-activiteit, zaterdag de Black Flag-beweging – een van de belangrijkste protestgroepen tegen zijn vader – met de terreurgroep van Islamitische Staat.

“Ik heb me gerealiseerd waarom de konvooien van de Black Flags mij bekend voorkomen,” zei hij, terwijl hij een Likud-campagnevideo uit 2015 deelde waarin vermeende leden van Islamitische Staat met de zwarte vlag van de organisatie zwaaiden terwijl ze naar Jeruzalem reden. Die advertentie zelf veroorzaakte destijds controverse omdat het suggereerde dat IS aanhangers waren van de Zionistische Unie – een alliantie van partijen die Netanyahu’s belangrijkste rivaal was bij de verkiezingen dat jaar.

Nadat er enorme ophef over zijn post was ontstaan verwijderde hij deze na een paar uur.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)