Schoolklassen 1 – 4 weer van start; gebedshuizen, schoonheidssalons en B&B’s onder beperkingen open

Kinderen gaan weer naar school. Screenshot Channel 12

Voor het eerst sinds 18 september zijn voor de leerlingen van de klassen 1 – 4 de scholen weer opengegaan op zondag, ook gebedshuizen, schoonheidssalons en bed & breakfasts hebben onder voorwaarden hun deuren weer mogen openen.

Zo’n 500.000 kinderen in het hele land zijn weer terug in de klas in gescheiden capsules van maximaal 18 kinderen die verplicht zijn om gedurende de ehele schooldag gezichtsmaskers te dragen en eten hun maaltijden buiten of ver van elkaar gescheiden.

Wat veel ouders echter weer kwaad maakt is dat tijdens de naschoolse opvang deze voorwaarden weer niet gelden, iets wat de meeste ouders onbegrijpelijk vinden.

Kinderen in de eerste tot en met de vierde klas zullen minstens vier dagen per week op school studeren. Verschillende lokale autoriteiten hebben echter gezegd dat ze de scholen vijf dagen per week zullen openhouden, en hier extra geld voor zullen uittrekken.

Leerlingen van klas 5 en hoger zullen doorgaan met leren op afstand.

Scholen blijven gesloten in de virushotspots van Bu’eine Nujeidat en Majdal Shams in het noorden van Israël, maar kleuterscholen daar blijven actief.

In strijd met de overheidsregels hadden veel ultraorthodoxe scholen voor jongens eerder deze maand hun deuren geopend, waardoor velen besmet raakten met het coronavirus, omdt er geen enkele maatregel werd genomen besmetting tegen te gaan.

Synagogen mogen vanaf zondag weer open met een maximum van 10 bezoekers en ook mochten bed & breakfasts vanaf zondag hun zaken hervatten, maar alleen gezinnen die een huishouden vormen kunnen samen blijven in de vakantiehuizen en huurders kunnen geen gebruik maken van openbare zwembaden of eetzalen van de bed & breakfasts.

Ook kappers en schoonheidssalons mochten op zondag weer open gaan, en sommige “een-op-een” activiteiten zijn ook weer toegestaan, waaronder rijlessen en persoonlijke fitnesstraining.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!