Winkelstraten mogen vanaf zondag in Israël weer open

Protesterende winkeliers. Screenshot Channel 12

Woensdag hebben de ministers van het coronaviruskabinet met een kleine meerderheid van voorstanders besloten dat vanaf komende zondag, 8 november, de straatwinkels in het land hun deuren weer mogen openen.

Mede door druk van winkeliers organisaties heeft het coronavirus kabinet besloten dat zogenaamde straat winkels vanaf komende zondag weer open mogen. Winkels in shoppingmalls blijven voorlopig nog gesloten.

De winkels die nu open mogen, onder voorwaarde dat er niet meer dan vier klanten tegelijk in de winkel zijn, waren bijna twee maanden gesloten.

De minister van Volksgezondheid, Edelstein, verzette zich tegen het besluit uit angst voor opnieuw een toename van het aantal coronavirus besmettingen en de mogelijkheid dat door de stijging van het aantal besmettingen een derde lockdown in december of januari zeer wel mogelijk is.

Ook de coronavirus tsaar, professor Ronnie Gamzu, waarschuwde tegen het oenen van de straat winkels, erop wijzend dat er sprake is van stijging van het aantal virus besmettingen en van de zogenaamde R waarde, die is gestegen van onder de 0,8 naar woensdag 0,88, terwijl dit in de gebieden waar veel Arabieren wonen inmiddels boven de 1 is uitgekomen. De R waarde bepaalt hoeveel mensen een besmet persoon kan besmetten.

Premier Benjamin Netanyahu, die naar verluidt ook terughoudend was om de openingen goed te keuren, heeft onder druk van minister van Financiën Katz voor het voorstel gestemd, maar waarschuwde dat de regering enkele beperkingen zou kunnen terugdraaien als de aantallen zouden blijven toenemen.

Premier Benjamin Netanyahu, die naar verluidt ook terughoudend was om de openingen goed te keuren, waarschuwde dat de regering de beslissingen zou kunnen terugdraaien als de aantallen besmettingen zouden blijven toenemen.

De sluiting van straatwinkels heeft de afgelopen dagen geleid tot protesten van winkeliers, waarbij goederen op straat werden verband omdat het water hen tot aan de lippen was gestegen en vele duizenden winkeliers inmiddels hun deuren definitief hebben gesloten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)