Vijf Blauw & Wit Knessetleden dreigen partij te verlaten als Gantz blijft toegeven aan Netanyahu

Benny Gantz. Foto GPO

Vijf Knesset leden van de Blauw & Wit partij dreigen de partij te verlaten en een oppositiefractie te vormen als minister van Defensie Benny Gantz blijft toegeven aan de eisen van premier Benjamin Netanyahu in hun geschil over de staatsbegroting.

Een van knessetleden de dreigt op te steppen vertelde Zman Yisrael dat “elke dag dat de eenheidsregering voortduurt een ramp is.

Er is een toenemende retoriek van wetgevers van Blauw & Wit – geleid door Gantz zelf – die aangeeft dat de huidige eenheidsregering op zijn einde loopt, vanwege de begrotingskwestie en het onvermogen van de regering om het land te besturen.

De regering wordt automatisch ontbonden als er eind december geen begroting is. Algemeen wordt aangenomen dat Netanyahu de begroting bewust blokkeert om vervroegde verkiezingen te houden en een overeengekomen machtsoverdracht volgend jaar aan Gantz, de leider van de Blauw & Wit partij en plaatsvervangend premier, te voorkomen.

De vijf knessetleden, een derde van de wetgevers van Blauw en Wit, zullen zich afsplitsen en hun eigen nieuwe partij vormen die de coalitie zal verlaten en naar de oppositie zal gaan als Gantz blijft instemmen met de plannen van Netanyahu.

“Deze regering moet worden ontmanteld”, zei een van de Blauw & Wit-leden op voorwaarde van anonimiteit met Zman Israel sprak. “Het is een schadelijke regering, de ergste in de geschiedenis van het land. Elke extra dag is een ramp.”

Sommigen in Blauw en Wit dringen erop aan dat de partij niet langer wacht en de Knesset onmiddellijk ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. De harliners bestaan onder meer uit minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, minister van Justitie Avi Nissenkorn en MKs Assaf Zamir en Miki Haimovich, hoewel ze nog geen definitief standpunt over de kwestie hebben ingenomen.

Dinsdag deed Gantz in het openbaar een beroep op Netanyahu om de begroting goed te keuren en zei dat het nalaten hiervan een “misdaad” tegen de burgerij zou zijn.

Gantz zei in het plenum van de Knesset dat de tijd dringt op het budget. “Het is aan jou om een ​​economische en sociale ramp te voorkomen en het juiste te doen voor de burgers van Israël.”

Later, tijdens een bezoek aan het stadhuis van Jeruzalem, waarschuwde Gantz dat “de zandloper op raakt” op de begroting en dat Israël binnenkort op weg zou zijn naar een nieuwe verkiezingsronde.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)