Coronapandemie veroorzaakt scherpe piek in angst- en depressiesymptomen onder Israëliërs

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv en het Academic and Technology College van Tel-Hai toont aan dat sinds het uitbreken van de coronavirus pandemie de symptomen van angst en depressie onder Israëliërs aanzienlijk zijn toegenomen.

Uit de studie blijkt dat op het hoogtepunt van de tweede golf (oktober 2020) bijna een op de drie mensen in Israël (29%) last had van extreme of zeer extreme symptomen van angst.

De gegevens laten een sterke toename zien in het percentage angstgevoelens ten opzichte van de eerste lockdown (mei 2020), toen bijna een op de vier respondenten (23%) een gemiddeld tot hoog of zeer hoog niveau van angst meldde.

Ter vergelijking: een onderzoek naar angst in Israël in 2018, ongeveer twee jaar voorafgaand aan de pandemie, toonde aan dat slechts één op de tien (ongeveer 12%) aangaf angstig of zeer angstig te zijn.

De studie werd geleid door Dr. Bruria Adini van de afdeling Emergency and Disaster Management van de School of Public Health, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, en prof. Shaul Kimhi, prof. Yohanan Eshel en Dr. Hadas Marciano, onderzoekers van het Resilience and Stress Research Center, van het Tel-Hai College.

In het onderzoek volgden de onderzoekers de manier waarop leden van de volwassen Joodse Israëlische bevolking omgaan met de Covid-19-crisis. Het onderzoek is uitgevoerd onder een steekproef van 804 respondenten.

De gegevens toonden ook aan dat het afgelopen jaar het depressieniveau sterk is gestegen: op het hoogtepunt van de tweede golf (oktober 2020) bleek uit de studie dat een op de vijf respondenten (20%) in Israël een hoog of zeer hoog niveau van depressie had. Toen de lockdown na de eerste golf werd opgeheven (mei 2020), meldde slechts 14% van de respondenten (een op de zeven) een hoge of zeer hoge mate van depressie. Ter vergelijking: in 2018 rapporteerde slechts 9% van de bevolking een hoge of zeer hoge mate van depressie.

Volgens de onderzoekers “toont de studie de impact aan van de coronacrisis en de ernstige schade aan de mentale veerkracht van het publiek. De sterke toename van het aantal mensen dat lijdt aan symptomen van angst en depressie zijn zeer verontrustend.

Voor het grootste deel duidt dit op mentale schade die niet uiterlijk zichtbaar is en daarom niet goed wordt behandeld. Het is belangrijk te benadrukken dat angst, en vooral depressie, een negatieve invloed kan hebben op de het dagelijks functioneren van de bevolking, zoals het onderhouden van de functionaliteit thuis, werken, actief zijn in het gemeenschapsleven, zorg dragen voor de gezondheid, etc.

Bovenal, hoe meer mensen last hebben van depressieve klachten, hoe minder gemotiveerd en bereid ze zijn om mee te werken en te voldoen aan de mandaten van de overheid inzake het houden van sociale afstand of andere beperkingen. 

Bovendien roept de studie andere vragen op, zoals: zijn de psychologische en psychiatrische instellingen van Israël in staat om een ​​fenomeen van deze omvang aan te pakken en zijn ze bereid om een ​​effectieve behandeling te bieden voor een dergelijke reeks van angst- en depressieve manifestaties?

“We moeten onszelf ook afvragen of mensen die zich depressief of angstig voelen, überhaupt hulp proberen te krijgen voor hun mentale toestand. Beschikt het Israëlische gezondheidszorgsysteem over effectieve manieren om ze vroegtijdig te identificeren en te behandelen, voordat hun toestand verslechtert? Wat kunnen bovendien de lange termijn implicaties zijn van deze mentale effecten voor degenen die eraan lijden, voor hun directe omgeving en inderdaad voor het land als geheel? Deze vragen vereisen onmiddellijke aandacht,” aldus de onderzoekers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)