President Rivlin ontvangt organisatie die terreurslachtoffers en gewonde soldaten helpt

President Rivlin met een aantal van de mensen van Restart. Foto Mark Neyman (GPO)

Dinsdag was het Giving Tuesday in Israël en vooruitlopend daarop ontving president Reuven Rivlin maandag vertegenwoordigers van Restart, een organisatie die gewonde soldaten en slachtoffers van terreur helpt om hun leven letterlijk te herstarten.

Sommigen van de gewonden liepen ernstig lichamelijk letsel op dat de rest van hun leven bij hen blijft, terwijl anderen te kampen hebben met trauma en leren via Restart hoe ze dit kunnen overwinnen.

Onder de mensen die bij Restart betrokken zijn, bevinden zich uit militaire dienst ontslagen soldaten die gewond raakten tijdens hun taak en zo onder de indruk waren van wat Restart voor hen kon doen dat ze zich bij de organisatie voegden.

Een van hen, Niv Efron, startte ‘Restart’ toen hij tijdens Operatie Defensive Shield in Gaza ernstig armletsel opliep. Hij werd in zijn arm en borst geschoten. Het kostte hem twee jaar van zware lichamelijke en geestelijke revalidatie om te aanvaarden dat er dingen waren die hij niet meer zou kunnen doen; maar het Makers for Heroes-team van Restart gaf hem niet op en bouwde een apparaat waarmee hij op vrijwel dezelfde manier kon trainen als vóór zijn blessure. Hij was zo dankbaar voor hun oplossing dat hij zich bij Restart voegde, en als voormalig teamleider in de IDF bewees hij al snel zijn civiele leiderschapskwaliteiten en werd hij CEO. Hij was er trots op een organisatie te leiden die honderden IDF-veteranen helpt, vertelde hij Rivlin.

Een andere veteraan die een veel ernstiger verwonding heeft opgelopen, heeft nog meer reden om Restart dankbaar te zijn.

Zuriel Aliz vertelde de president: “Nadat ik gewond was geraakt, kon ik geen simpele dingen meer doen, zoals in een stoel zitten bijvoorbeeld. Jarenlang viel ik gewoon om en ging ik niet zitten. Deze jongens hebben mijn leven gemakkelijker gemaakt met een eenvoudige oplossing.

Er is een speciale ondersteuning ontwikkeld om Zuriel te helpen zelfstandig te zitten zonder te vallen, die te zien was op het evenement in Beit HaNasi.

Weer een andere veteraan, Hilal Basan, vond het lastig om constant op twee krukken te vertrouwen om te kunnen lopen. Makers for Heroes heeft een speciale orthopedische zool ontwikkeld waarmee hij zich kan verplaatsen met slechts één kruk in plaats van twee. Dit heeft zijn leven veel gemakkelijker gemaakt.

Afgezien van het horen van verhalen van begunstigden van het Restart-vlaggenschipprogramma, Makers for Heroes, waarin zo’n 300 vrijwilligers van verschillende organisaties hun technologische knowhow inzetten om oplossingen te bedenken voor uitdagende problemen waarmee gewonde veteranen worden geconfronteerd, kreeg Rivlin verschillende actuele producten te zien die waren ontworpen door het team.

“Als het lichaam een ​​prijs betaalt, lijdt de geest ook net zo veel”, zei Rivlin.
“De uitdaging is niet alleen fysiek. Het is ook mentaal – en op dagelijkse basis. Elke dag is een nieuwe uitdaging en een nieuwe overwinning voor revalidatie.”

Mensen die willen bijdragen aan dit of een ander goed doel, kunnen dat doen tijdens Giving Tuesday, een wereldwijde viering van vrijgevigheid waarbij mensen iets terugdoen voor de gemeenschap. Maar ook op de dagen daarna is iedere cent welkom.

Ga naar Restart en doneer.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!