Israëlis in drommen naar Verenigde Arabische Emiraten

Flydubai in Tel Aviv. Foto Flydubai

Vier maanden gelden had niemand dit kunnen bedenken maar de verschillende vluchten naar Dubai op maandag waren druk, er waren geen stoelen meer voor ‘last-minute tickets. En op het aankomstbord op Dubai International Airport stonden op 7 december meer vluchten vanuit Tel Aviv vermeld dan van enig andere vertrekpunt die middag, aldus schrijft Seth J. Frantzman in de Jerusalem Post.

Dit lijkt de dappere nieuwe wereld te zijn van Israëls betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten. Mensen haasten zich om zo snel mogelijk in Dubai te komen.

Passagiers moesten bij aankomst aantonen dat ze tot 96 uur voor aankomst een COVID-19-test hadden gehad en moesten daarna een tweede test doen. Na de neusuitstrijkjes mochten ze verder gaan om hun bagage op te halen en door de paspoortcontrole te gaan.

Problemen met visa bij aankomst die een vlucht op de ochtend van 7 december hadden gehinderd, waren tegen de middag opgelost en Israëli’s werden welkom geheten in Dubai. De terminal was niet de gebruikelijke bijenkorf van activiteit, want behalve degenen die uit Israël kwamen, is er blijkbaar niet het gebruikelijke aantal vluchten. Costa Coffee en Starbucks waren relatief verlaten, met slechts een paar klanten die koffie en een donut haalden voor de rit naar hun hotels.

Israëli’s stromen Dubai binnen voor allerlei evenementen. Sommigen wonen hier de GITEX technologieweek bij. Er is een inaugurele UAE-Israel Future Digital Economy-top die “enorme kansen voor zakelijke samenwerkingen” zal bieden. Onder andere Aviv Baruch van het Israel Export Institute en Dov Kotler van Bank Hapoalim zijn headliner van het evenement.

Een overvloed aan andere who’s-who uit Israël zijn in het land. Er zijn bijeenkomsten van tenniskampioenen, bijeenkomsten in de nasleep van de ondertekening van een nieuwe overeenkomst met een plaatselijk museum, coëxistentie besprekingen, start-ups zijn in de stad, rabbijnen en allerlei delegaties, van burgemeesters tot zakenmensen.

Waarschijnlijk hebben nog nooit in de geschiedenis twee landen die zojuist relaties zijn aangegaan, zoveel initiatieven samen gehad als de VAE en Israël. Dit komt mede door de geglobaliseerde zakenwereld en de honger aan beide kanten naar nieuwe verbindingen. Het is ook gedeeltelijk te wijten aan de coronavirus pandemie, die een unieke corridor tussen Tel Aviv en Dubai heeft gecreëerd en de energie heeft gericht op dit partnerschap.

Dubai was altijd een natuurlijke partner voor de economie van Tel Aviv, net zoals Abu Dhabi, Jeruzalem en Manama regionale belangen hebben gedeeld. In sommige opzichten was Dubai echter al tientallen jaren buiten bereik, terwijl het nu slechts een korte vlucht van ca. 3 uur verwijderd is. Mensen maken zo snel mogelijk van de gelegenheid gebruik, waarbij alles van financiële technologie tot diamanten en onroerend goed heen en weer wordt gegooid.

Het geroezemoes van Dubai, en zijn buitengewone architectuur en levendige sfeer na een moeilijke lente als gevolg van COVID-19, geeft velen een gevoel van hoop voor de toekomst als ze hier vanuit Tel Aviv aankomen.

Voor de meeste bezoekers die voor het eerst komen, is de ervaring er echter een van ontzag, bij de grote gebouwen zoals de Burj Khalifa en de neonlichten en artistieke wolkenkrabbers die verder gaan dan wat Tel Aviv tot nu toe heeft kunnen bouwen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!