Mensen met astma hebben 30% minder kans op COVID-19 blijkt uit Israëlisch onderzoek

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Mensen met astma hebben maar liefst 30% minder kans hebben om coronavirus op te lopen, blijkt uit nieuw Israëlisch onderzoek dat werd geaccepteerd voor publicatie in een collegiaal getoetst tijdschrift.

Het onderzoek onder de naam “COVID-19-gevoeligheid bij bronchiale astma “, dat deze maand gepubliceerd zal worden in de Journal of Allergy and Clinical Immunology toont aan dat, in tegenstelling tot wat tot nu toe door veel medische professionals werd aangenomen, hebben mensen met bronchiale astma minder kans op COVID-19, zo meldt de Jerusalem Post.

De bevindingen waren niet afhankelijk van leeftijd, geslacht of sociaaleconomische status.

Er zijn drie hypothesen waarom astmapatiënten COVID niet zouden kunnen krijgen, legde dr. Eugene Merzon, hoofd van de afdeling Managed Care bij Leumit Health Services, die het onderzoek hielp leiden, uit.

De eerste is fysiek: ademhalingsallergie wordt in verband gebracht met een aanzienlijke vermindering van het angiotensineconverterend enzym 2 (ACE2) -receptoren in de longen, het eiwit dat de ingang vormt voor COVID-19 om in menselijke cellen aan te haken en die te infecteren.

De tweede is sociologisch: mensen met astma hebben meer kans op ernstige gevallen van COVID-19. Als zodanig, zei Merzon, is de kans groter dat ze zich houden aan de instructies van het ministerie van Volksgezondheid, waaronder het dragen van maskers, het houden van sociale afstand en het handhaven van goede hygiëne.

In de studie werd aanbevolen om verder onderzoek te doen om beter te definiëren hoe chronische comorbiditeit de naleving van volksgezondheidsmaatregelen zou kunnen veranderen om de effecten van pandemieën te beperken.

Ten slotte kan de behandeling van astma met inhalatiecorticosteroïden (ICS’en) de kans op het krijgen van het virus verkleinen. Merzon legde uit dat de meeste mensen met chronische astma inhalatoren gebruiken. 

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van ICS de replicatie van COVID-19 kan verminderen. “De aanbeveling is dat deze patiënten ervoor zorgen dat ze hun medicatie blijven gebruiken”, zei Merzon. 

Uit het onderzoek blijkt ook ook dat artsen in het algemeen astma zouden moeten blijven behandelen volgens de bestaande astma-richtlijnen en aanbevelingen. Tot nu toe is bronchiale astma niet adequaat beoordeeld in relatie tot coronavirusziekte, schreven de auteurs in hun onderzoek. 

Dit onderzoek was een retrospectieve, populatie-gebaseerde, cross-sectionele studie waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens uit de landelijke database van Leumi’ts gezondheidsfondsen van 725.000 leden. Het omvatte specifiek alle ingeschrevenen bij het gezondheidsfonds die van 1 februari tot 30 juni 2020 op COVID-19 waren getest, ongeveer 37.569 mensen, waaronder 2.266 die positief testten. 

Astma werd gevonden bij 153 (6,75%) van de COVID-19-positieve patiënten en bij 3.388 (9,62%) van degenen die negatief testten. Eerdere epidemiologische rapporten uit China en Italië toonden aan dat weinig patiënten met COVID-19 astma hadden, aldus de ondersoek. 

Astma werd gemeld bij 9% van de ziekenhuispatiënten met COVID-19 in New York en bij 14% in het Verenigd Koninkrijk, voegde de auteurs eraan toe. 

“Al deze prevalentiegegevens waren echter afkomstig van de COVID-19-populatie,” legden de onderzoekers uit. “Daarom kan de prevalentie van astma verschillen bij poliklinische patiënten met COVID-19.” 

Bovendien zeiden ze, bleek dat bij eerdere ernstige uitbraken van acuut respiratoir syndroom, zoals SARS in 2003, patiënten met astma minder vatbaar bleken te zijn voor de coronavirusinfectie, die ook ACE2 als instapreceptor gebruikt. Echter, “gerapporteerde toegangsreceptoren voor de meeste andere coronavirussen omvatten geen ACE2 en ze verergeren astma bij infectie.”

In de toekomst, zei Merzon, zou de studie een rol kunnen spelen bij het helpen personaliseren van aanbevelingen voor verschillende cohorten van het publiek met reeds bestaande aandoeningen en dat gezondheidswerkers een beter onderscheid kunnen maken tussen die patiënten die een hoger en lager risico lopen om het virus op te lopen. dan alleen degenen met ernstige symptomen. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!