Knesset verwerpt uitstel begroting

Knesset leden stemmen tegen een wetsvoorstel om de begrotingsdeadline uit te stellen. Foto Danny Shem Tov / Knesset-woordvoerder

Met 49 stemmen voor en 47 stemmen tegen, heeft de Knesset maandagavond tegen een voorstel gestemd om goedkeuring van een staatsbegroting voor 2020 en 2021 met twee weken uit te stellen. Dit betekend dat de Knesset vanavond automatisch wordt ontbonden en er op 23 maart 2021 voor de vierde keer binnen twee jaar verkiezingen zullen plaatsvinden.

Het zat er al een tijdje aan te komen, de verhoudingen tussen premier Netanyahu en plaatsvervangend premier en minister van Defensie, Benny Gantz, waren op een dieptepunt belandt.

Premier Netanyahu maakte geen haast met het indienen van een begroting voor 2020 en 2021 en wilde van de rotatiedeal met Gantz af.

Eerder op zaterdagavond had Gantz in principe ingestemd met alle voorwaarden van Netanyahu, nadat de bemiddelaars namens hem overeenstemming hadden bereikt met de Likud.

Maar toen het nieuws over de overeenkomst naar buiten kwam, werd deze fel bekritiseerd door Avi Nissenkorn, Minister van Justitie van Israël, die zei dat Gantz “een paniekaanval” moet hebben gehad. Nissenkorn slaagde erin verschillende parlementsleden van Blauw & Wit te overtuigen om zich tegen deze overeenkomst te verzetten en zette Gantz onder druk om de verdere onderhandelingen met Likud op te geven.

Toen Gantz zich realiseerde hoe diep de crisis was waarin hij verkeerde, belde hij Netanyahu om hem te vertellen dat hij geen wijzigingen in het rechtssysteem zou toestaan.

Netanyahu, die zelf in de Knesset aanwezig was om aan de stemming deel te nemen, beschuldigde Gantz ervan zich niet aan de gemaakte afspraken te houden.

Uiteindelijk werd het wetsvoorstel om het indienen van een begroting uit te stellen met 49 tegen 47 stemmen verworpen.

Dit kwam mede doordat, op 3 na die tegen het voorstel stemden, de overige Blauw & Wit Knessetleden niet bij de stemming aanwezig waren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)