Opperrabbijn van Israël op bezoek in Dubai, bidt voor het welzijn van de leiders van de VAE

De Israëlische opperrabbijn Yitzhak Yosef, midden, schrijft een deel van een Thora-rol in het Joodse gemeenschapscentrum in Dubai, 19 december 2020. Links staat de leider van het centrum, Rabbi Levi Duchman. Foto via Joods Gemeenschapscentrum Dubai

De normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten kan bijna niet beter worden gesymboliseerd dan door de ceremonie afgelopen zaterdag, waar de bezoekende Sefardische Israëlische opperrabbijn, Yitzhak Yosef, een speciaal gebed uitsprak om de heersers van het land te zegenen die toestaan ​​dat verschillende religies in de VAE vrijelijk hun geloof kunnen belijden.

Tijdens de Shabbat dienst in het Joods Gemeenschapscentrum (JCC) in Dubai sprak opperrabbijn Yitzhak Yosef zijn waardering uit voor de koninklijke familie van de Emiraten, de zorg voor de Joodse gemeenschap en de ondertekening van de historische Abraham-akkoorden.

De ceremonie markeerde ook de eerste certificering die werd toegekend aan een synagoge in de Emiraten, de Beit Tefillah-synagoge in Abu Dhabi, waarbij Rabbi Levi Duchman als rabbijn van de Emirati Joodse gemeenschap werd aangesteld.

De avond was gevuld met gejuich en iedereen was getuige van het gebruikelijke ritueel na het einde van de Shabbat, het aansteken van een speciale Havdalah-kaars, het zegenen van een beker wijn en het ruiken van zoete kruiden.

Israëls sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef, links, ontmoet rabbijn Levi Duchman in Dubai in december 2020. Foto Daniel Seal / Joods Gemeenschapscentrum van Dubai

Havdalah (dat scheiding of onderscheid betekent) – markeerde het einde van Shabbat en de kamer weergalmde van de zegeningen van Havdalah terwijl de aanwezigen gezamenlijk hun toewijding in het Hebreeuws reciteerden.

Opgewonden aanwezigen in de zaal waren onder meer Israëlische expats in de VAE en Joodse toeristen die niet alleen vanuit Israël, maar van over de hele wereld naar de VAE waren gereisd.

Ron Sarfati, een 17-jarige jongen die vanuit Frankrijk naar de VAE was gereisd, zei: “Ik denk dat dit akkoord briljant is en de weg effent voor een sterke bilaterale relatie. Sinds een paar jaar wilde de joodse gemeenschap bevriend zijn met de moslimgemeenschap hier en ik denk dat dit vredesverdrag de toekomst is. Dit zal niet alleen de Joodse gemeenschap ten goede komen, maar ook andere gemeenschappen die in het emiraat wonen.”

Tsahitt Rofe, een marketingprofessional en een Israëlische burger, herhaalde soortgelijke gevoelens. Hij zei: “Het voelt erg goed om naar Dubai te komen. De reis van Israël naar Dubai duurde slechts drie uur. Ik heb bijna alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad gezien, inclusief de Burj Khalifa. Het is een heel veilige stad en het is er prachtig. Veel dingen zijn hier heel anders dan in Israël, maar ik zie ook een vleugje gelijkenis. “

Ondertussen beweerden een expat in de VAE en een inwoner van Dubai, Mark Scolaire, dat hij er trots op is deel uit te maken van deze historische start.

Hij wees erop: “Ik heb hier 13 jaar doorgebracht. We hebben altijd gezegd dat de Arabische cultuur en de joodse cultuur hetzelfde zijn. Het zijn alleen politieke dingen die ons verdelen, maar nu we met dit vredesverdrag in contact komen met meer emiraten, beseffen we de affiniteit van onze culturen. Dit brengt iedereen samen en het is deze eenheid waarvan we hopen dat deze nog vele jaren hetzelfde zal zijn. Dit is nog maar het begin en ik ben trots om hieraan deel te nemen. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!