Ministerie van Volksgezondheid krijgt geen steun van orthodoxe rabbijnen voor vaccinatie

Screenshot YouTube van de bijeenkomst

Topgezondheidsfunctionarissen zijn er niet in geslaagd om tijdens een ontmoeting met vooraanstaande rabbijnen in de grotendeels ultraorthodoxe stad Bnei Brak hen te overtuigen om publiekelijk het nationale vaccinatieprogramma tegen het coronavirus te steunen.

Israël maakt zich op om volgende week met een massaal vaccinatieprogramma te beginnen, maar gezondheidsfunctionarissen zijn bezorgd over de aarzeling onder het Israëlische publiek om zich te laten vaccineren.  

Uit peilingen is gebleken dat 50 tot 75%van de Israëliërs wantrouwend staat tegenover het krijgen van het coronavirusvaccin, blijkbaar uit angst dat de haast om een ​​vaccin te produceren de veiligheid ervan in gevaar kan hebben gebracht.

De kwestie ligt bijzonder gevoelig in de ultraorthodoxe gemeenschap, waar rabbijnse leiders de publieke opinie bepalen. Wat het probleem nog groter maakt, is de recente verschijning in ultraorthodoxe gebieden van niet-ondertekende posters die erop aandringen om het vaccin niet te nemen.

De persoonlijke ontmoeting werd bijgewoond door de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Chezy Levy en de nationale coronavirus-tsaar Nachman Ash, die onder andere te maken kregen met de opperrabbijn Shevach Tzvi Rosenblatt en het hoofd van een vooraanstaande rabbijnse rechtbank, Rabbi Yehudah Silman

Video van de bijeenkomst op zondag, uitgezonden door de nieuwssite Walla en de publieke omroep KAN, toonde Levy en Ash aan een tafel, maar gescheiden van de rabbijnen door doorzichtige plastic scheidingswanden als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het virus.

Levy legde uit dat het coronavirus schadelijker is dan influenza, en dat het herstelproces, zelfs voor jonge patiënten, veel langer duurt.

Het coronavirusvaccin dat Israël gaat gebruiken werkt volgens hetzelfde principe als dat van de griepinenting, vertelde hij hen.

Hoewel de rabbijnen het algemene idee van vaccinatie steunden, uitten ze ook enige bezorgdheid, met name dat de proefperiode voor beschikbare vaccins te kort was om langetermijneffecten en eventuele toekomstige problemen uit te sluiten.

“U weet heel goed dat een studie van vier maanden niet uitsluit dat er problemen op de lange termijn zijn”, zei Silman.

Hij beweerde ook dat tot 50% van de artsen zei dat ze niet van plan zijn het vaccin te krijgen, een cijfer dat Levy verwierp omdat het was gebaseerd op de eerste reacties van medisch personeel voordat ze de volledige gegevens van onderzoeken hadden gezien.

Silman vertelde de gezondheidsfunctionarissen dat het rabbijnse leiderschap er de voorkeur aan geeft een paar weken te wachten en de eerste vaccinatieronde uit te zitten. en te zien welke bijeffecten er optreden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)